Det viser en studie fra King's College London som er publisert i tidsskriftet BMC Psychiatry1.
Studien, som er omtalt i BBC Health2, viser at 23 prosent av de unge får "panikk" eller blir "opprørt" hvis de blir nektet tilgang på mobiltelefonen.
Skader annen aktivitet
Ifølge BBC Health analyserte forskerne bak rapporten 41 studier som involverte 42 000 ungdommer.
Forskerne konkluderer altså med at 23 prosent har en atferd som kan sammenlignes med en avhengighet av smarttelefonen sin. Det betyr at de for eksempel får angst hvis de ikke får bruke telefonen sin, de klarer ikke å moderere tidsbruken eller de bruker mobilen så mye at det er skadelig for andre aktiviteter.
Om det er smarttelefonen i seg selv, eller appene som er vanedannende, sier ikke studien noe om.
Foreldre må følge med
- Smarttelefoner er her for å bli, og det er behov for å forstå omfanget av problematisk bruk av smarttelefoner," sier Nicola Kalk til BBC. Hun er en av forskerne bak studien og jobber ved King's College London.
Forskerne understreker at det er et behov for at offentligheten er klar over denne utfordringen blant barn og unge. Og ikke minst: Foreldre bør følge med på hvor mye tid barna bruker på smarttelefonene sine.
Kilder
Referanser
- Sohn S, Rees P, et.al. Prevalence of problematic smartphone usage and associated mental health outcomes amongst children and young people: a systematic review, meta-analysis and GRADE of the evidence. BMC Psychiatry 2019. doi:https://doi.org/10.1186/s12888-019-2350-x
- https://www.bbc.com/news/education-50593971