Nyhetsartikkel

Babyer som ligger på eget rom, sover lenger

Babyer som blir lagt på eget rom for å sove når de er et halvt år, sover lengre enn de som ligger på samme rom som foreldrene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En studie publisert i Pediatrics viser at babyer som blir lagt på eget rom når de er et halvt år gammel, sover bedre og har også mindre risiko for overvekt i forhold til de som sover på samme rom som foreldrene - men i egen seng.

Dette gjaldt både på kort og lengre sikt.

Du kan lese hele studien i Pediatrics her

Sover lengre på eget rom

5116-2-babyseng.jpg

Forskerne bak studien har sett på sovemåter hos 230 små barn.

Alle barna var førstefødte, hadde en sunn vekt og hadde mødre som var over 20 år gammel.

Foreldre som rapporterte om samsoving, var ikke med i studien.
Forskningssykepleiere besøkte hjemmet til barna da de var tre til fire uker gamle og så igjen da de var fire, seks og ni måneder.

Det ble brukt spørreskjema for å vurdere søvnen ved 4 og 9 måneder, og også ved 12 og 30 måneder. i tillegg til søvn og sengetid ble det også innhentet informasjon om nattevåking, mating om natta, miljø og foreldres respondering på nattevåking.

Resultatene viste blant annet at barna som sov på eget rom, sov 40 minutter lengre enn de som sov på samme rom som foreldrene da de var 9 måneder.
Ved fire måneder sov også babyene som lå på egne rom lengre enn andre. Disse babyene hadde også færre måltider om natta.

Da barna var 30 måneder, sov de som var blitt lagt på eget rom, 45 minutter lengre enn de som delte rom med foreldrene ved 9 måneder.

Og ved både 4 og 9 måneder var det langt større sannsynlighet for at foreldrene tok barnet opp i sin egen seng i løpet av natta hvis barnet sov på de voksnes rom.

Spedbarnsdødelighet

58913-2-baby.jpg
Forskerne ønsket også å se om det var sammenhenger mellom det å sove på eget rom og risikofaktorer for spedbarnsdødelighet.

Resultatene vista at babyene som lå på samme rom som foreldrene da de var fire måneder, i større grad enn den andre gruppa hadde gjenstander som puter og kosedyr på madrassen. Men studien rapporterte ikke om noen tilfeller av spedbarnsdød. Og forskningen kunne uansett ikke fortalt noe om romdeling eller ikke øker risikoen for spedbarnsdødeliget.

Kilder

Referanser

  1. Paul IM, Hohman EE, Loken E, et al. Mother-Infant Room-Sharing and Sleep Outcomes in the INSIGHT Study. Pediatrics 2017.