Nyhetsartikkel

Barn av eldre fedre

Forskere har kommet nærmere svaret på hvorfor barn av eldre fedre har en større risiko for å utvikle sjeldne, alvorlige sykdommer.

I den nyeste utgaven av det vitenskapelige tidsskriftet Nature Genetics, har forskere offentliggjort en undersøkelse som prøver å finne svaret på hvorfor barn av eldre fedre har større sjanse for å utvikle sjeldne sykdommer som akondroplasi (kortvoksthet) eller knokkelmisdannelser.

Det er engelske forskere fra Oxford University og danske forskere fra Rigshospitalet og Københavns Universitet som har samarbeidet om studien.

Feil i genene

Forskerne har oppdaget at sædproduserende celler – kimceller – hos menn over 45 år, har en markant større risiko for å inneholde en bestemt feil i genene.

Feilene – mutasjonene – gjør at kimcellene deler seg mer enn tidligere, og resultatene blir en større produksjonen av sædceller. Professor Andrew Wilkie fra Oxford University kaller kimcellene for «egoistiske», fordi de øker sitt eget antall uten å tenke på at de kan skade neste generasjon.

Risikoen for at kvinnenes egg blir befruktet med en sædcelle med en genetisk defekt, stiger derfor i takt med alderen til partneren.

Likevel må det understrekes at de defekte sædcellene utgjør en svært liten andel av det samlede antallet av sædceller, og man skal være veldig uheldig hvis eggcellen blir befruktet med en defekt sædcelle. - Men risikoen for dette er omtrent 10 ganger større hos menn over 50 år, sier forsker Ewa Rajpert-De Meyts til det danske forskningsmagasinet videnskab.dk.

På sporet av testikkelkreft

Årsaken til at forskerne kom på sporet av disse funnene, var at de undersøkte en sjelden form for testikkelkreft som rammer godt voksne menn.

- Vi fant ut at de kreftfremkallende mutasjonene som utløser den sjeldne formen for testikkelkreft, under svært uheldige omstendigheter kan gå i arv til neste generasjon. Det betyr at det nyfødte barnet arver den kreftfremkallende mutasjonen fra sin eldre far, som utover å øke risikoen for kreftsykdom også kan øke risikoen for noen former for kortvoksthet, sier sier Ewa Rajpert-De Meyts.

Kortvoksthet

Ifølge Videnskab.dk rammes omtrent en av 25.000 nyfødte babyer av kortvoksthet. Mutasjonene som utløser kortvokstheten er akkurat den samme som man har sporet hos de eldre fedrene med den sjeldne formen for testikkelkreft. Dette betyr at det genetiske opphavet til de to forskjellige sykdommene kan være det samme, og at det under uheldige omstendigheter kan gå i arv fra far til barn.

Ewa Rajpert-De Meyts mener dette er enda et godt argument for å barn i ung alder. Men nå bør også dette rådet gjelde for menn.

- Man har hatt fokus på kvinnenes alder og utelukkende oppfordret kvinner til å få barn i ung alder, siden høy alder hos mor øker risikoen for blant annet Downs syndrom. Men vår forskning tyder på at også menn bør være en del av denne opplysningskampanjen, sier hun.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Nature Genetics: Activating mutations in FGFR3 and HRAS reveal a shared genetic origin for congenital disorders and testicular tumors. Publisert online 26 oktober 2009.
  2. Vidensskab.dk