Nyhetsartikkel

Barn er i dårligere form enn foreldregenerasjonen

Barn i dag er i langt dårligere form enn foreldrene sine da de var på samme alder.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser forskning som analyserte 50 studier som blant annet omhandlet barns løpskapasitet i årene 1964 til 2010. Mer enn 25 millioner barn fra 28 land var involvert i studien.

Ifølge forskerne er dette den første studien som viser hvordan barns hjertehelse har endret seg siden 1975. Forskningen ble nylig presentert på en konferanse i regi av American Heart Association.

Hjertehelsen til barna ble målt ved å se på hvor langt barn kunne løpe på en bestemt tid, eller hvor lang tid det tok å gjennomføre en viss distanse. Testene i studiene som er gjennomgått, varte vanligvis fra fem til femten minutter.

Dermed fant forskerne ut at utholdenheten blant barn har falt betydelig de siste 46 årene.

Litt mer konkret betyr det: Barn løper cirka 1500 meter i gjennomsnitt 90 sekunder saktere enn sine foreldre. Dette gjelder for alle landene som var inkludert i studien.

Gjennomsnittlig endring gjaldt både for gutter og jenter og yngre og eldre barn, mens det var noen variasjoner fra land til land. Forskerne konkluderer at utholdenheten har falt med omtrent fem prosent hvert tiår siden 1964.

Les også: Barn og fysisk aktivitet - en gave for livet

Overvekt har mye av skylden

- Hvis et ungt menneske er i dårlig form i dag, øker dette sannsynligheten for å utvikle for eksempel hjertesykdom senere i livet, sier Grant Tomkinson i en nyhetsmelding fra American Heart Association. Han er hovedforfatter av studien og jobber ved University of South Australia’s School of Health Sciences.

- Unge mennesker kan være i god form på ulike måter. Enkelte kan være sterk som en vektløfter, fleksibel som en turner eller dyktig som en tennisspiller. Men ikke alle disse egenskapene er et mål for god helse. Den viktigste type trening for god helse er kondisjonstrening - evnen til å yte mye over lang tid, sier han.

Han mener mye av nedgangen i utholdenhet skyldes at barna er blitt tyngre. Han minner oss igjen på at barn bør være i aktivitet i minst 60 minutter hver dag, der de bruker kroppens store muskler. Eksempler på dette er løping, svømming eller sykling.

- Vi må bidra til å inspirere barn og unge til å utvikle treningsvaner som vil holde dem friske nå og i fremtiden, sier Tomkinson.

- Barn må få velge mellom flere fysiske aktiviteter de liker eller tror de har lyst til å prøve, sier han.

Les også: En time om dagen er ikke nok

Resultatene fra studien viste blant annet:

  • I USA falt utholdenheten blant barn i gjennomsnitt seks prosent per tiår mellom 1970 og 2000.
  • Sett alle landene under ett, har utholdenheten falt med om lag 5 prosent hvert tiår.
  • Barn i dag er i om lag 15 prosent dårligere form bedømt ut fra hjertekar-helse enn deres foreldre var som ungdommer.
  • På en engelsk mile (1.6 kilometer) bruker barn i dag i gjennomsnitt 90 sekunder mer tid enn sine jevnaldrende for 30 år siden.

Les også: Hvordan legge grunnlaget for barnets helse?

Etabler gode vaner

Michael Gwitz ved American Heart Association sier til BBC Health, som også har omtalt denne studien, at type trening er viktig i denne sammenhengen. Den fysiske aktiviteten bør være slik at man svetter, og at hjertet får arbeide over tid.

Les også: Hvordan påvirke barns vektutvikling?

En annen ekspert på området, Christopher Allen ved British Heart Foundation, sier til BBC at det er en godt etablert sannhet at det å være fysisk inaktiv i barndommen kan gi alvorlige helsemessige konsekvenser senere i livet. Å være aktiv kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, og jo før barna begynner, jo bedre er det. Med andre ord: Ved å oppmuntre barna til å bli aktive, kan dette bidra til å beskytte barns hjerter når de vokser opp.

- Både foreldre, skolen og andre grupper i samfunnet kan hjelpe barna til å gjennomføre 60 minutter trening om dagen, sier Allen.

Les også: Tren og bli glad og gammel

Kilder

Referanser

  1. http://newsroom.heart.org/news/childrens-cardiovascular-fitness-declining-worldwide?preview=2be5