Nyhetsartikkel

Barn går lettere opp i vekt om sommeren

Stadig flere barn blir overvektige, og det er kanskje lett å tro at skolehverdagen har noe av skylden for dette. Men forskning viser at barn legger lettere på seg i sommerferien.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere undersøkelser viser det samme, men i en fersk studie publisert i The Journal of School Health, har forskere fra Baylor University fulgt omtrent 3700 barn fra 41 skoler i fem år1.

Studien viser at det er i sommerferien barna legger lettest på seg. Barna i studien ble fulgt fra barnehagen og gjennom grunnskolen. Siden studien viser at barn la kjappere på seg i løpet av sommeren enn ellers i året, mener forskerne at skolemiljøet har en beskyttende effekt mot overvekt og fedme.

Forskerne skriver i sin konklusjon at tiden barna bruker på skolen, viser seg å ha en gunstig innvirkning på elevenes vekt, spesielt for de som var overvektige eller fete fra før. De skriver også at resultatene er alarmerende, fordi vektøkning i løpet av barneskolen forekommer først og fremst i løpet av den korte perioden sommerferien varer.

Les også: En time om dagen er ikke nok

Heller tv-spill enn utelek

En annen studie fra Indiana og Ohio State University, viser også at mange barn legger på seg mer i sommerferien enn ellers om året2.

Les mer om denne studien her

I denne studien ble 5000 barn fulgt fra 1998 til 2000. På grunn av liten aktivitet i sommermånedene, la de amerikanske barna på seg mer om sommeren enn ellers.

Les også: Tips til sommeraktiviteter med barna

En av forskerne bak denne undersøkelsen, Paul von Hippel, forklarer til National Center of summer learning hvorfor dette skjer. Han sier at ideen om at barn løper rundt, klatrer i trær og kun kommer inn når de ropes inn til middag om sommeren, er temmelig langt fra virkeligheten. At barna bruker sommerdager til å se på tv, spille tv-spill og spise usunt, er nærmere sannheten - spesielt for de som er overvektige fra før.

Les også: Gi barna aktivitet i hverdagen

Skolen har fått skylda

Von Hippel forteller at bakgrunnen for at han ville gjennomføre en slik studie, var det faktum at USA har tre ganger så mange overvektige barn i dag som for 20 år siden. Mange gir skolemat, salgsautomater og mangel på fysisk aktivitet i skolen skylden for dette. I denne studien har forskerne derfor sett på om det egentlig er skolene som er problemet.

Svaret de fant var at barn kan gå opp i vekt to eller tre ganger raskere i løpet av sommerferien enn i løpet av skoleåret.

Paul von Hippel sier at om ettermiddagen en vanlig hverdag, er barna på skolen, og de har trolig ikke spist siden lunsj. I løpet av sommeren er det ingen slike garantier. Skoler gir et strukturert miljø der barn er under konstant tilsyn, har begrensede muligheter til å spise, og får fysisk trening minst et par ganger i uken, sier han.

Les også: Trening gir bedre resultater på skolen

Kilder

Referanser

  1. Moreno JP, Johnston CA, et.al.. Changes in weight over the school year and summer vacation: results of a 5-year longitudinal study.. J Sch Health 2013.
  2. von Hippel PT, Powell B. The effect of school on overweight in childhood: gain in body mass index during the school year and during summer vacation.. Am J Public Health 2007.