Nyhetsartikkel

Barn kan kveles av mat

Kvelning er en av hovedårsakene til død blant småbarn, særlig blant de yngste barna. I denne artikkelen har vi listet opp de matvarene som oftest er skyld i at småbarn blir kvalt.

Temaside om Korona

Ifølge en såkalt policy statement som ble publisert av den amerikanske barnelegeforeningen første gang i februar 20101, og bekreftet etter en ny gjennomgang i 2019, er kvelning en av hovedårsakene til død blant barn, og særlig blant barn som er under tre år.

Barn blir oftest kvalt av at mat, mynter eller leker setter seg fast og stenger av luftrøret. Det er særlig fasongen, størrelsen og konsistensen på gjenstanden/maten som fører til kvelningsfaren.

En studie fra 2008 har undersøkt hvilke matvarer som oftest fører til at barn kveles. Disse matvarene er pølser, peanøtter, gulrot, kylling med bein, godteri, kjøtt, popcorn, fisk med bein, solsikkefrø og epler.

Del maten opp i biter

Hovedforfatteren av den amerikanske barnelegeforeningens uttalelse har i et intervju med New York Times sagt at enkelte typer mat ikke bør gis til barn under fire år. Blant matvarene han mener de minste barna ikke bør serveres, inngår rå gulrøtter, marshmellows, peanøtter, popcorn, hardt godteri og tyggegummikuler. I samme artikkel råder han foreldre til å dele opp mat som kan gi kvelningsfare, før de gir det til barna sine. Dog er det viktig å merke seg at å dele pølsene opp på tvers, faktisk kan gjøre kvelningsfaren større, enn om du ikke deler dem opp i det hele tatt.

Pølser bør først deles på langs, deretter på tvers. Druer og cherrytomater bør deles opp i fire biter. Flate kjærligheter på pinne er tryggere enn runde/kuleformede kjærligheter.

Ellers bør du sørge for at barnet sitter oppreist når det spiser (ikke ligger på ryggen og spiser), at det sitter trygt i en barnestol, at det ikke spiser i vogna eller i bilen, og at det får mat som er passende for alder og utviklingsnivå, ifølge CDC.

En annen fare vår medisinske redaksjon advarer mot, er mat som barn gjerne spiser mye av på kort tid - uten å svelge unna. Dette kan være mat som for eksempel vafler, boller og lignende. Pass på at barnet ikke får anledning til å trykke innpå med for mye mat om gangen. Om barnet har for vane å gjøre dette, bør du dele opp maten og gi det mer etterhvert som du ser at det har svelget unna.

Lær førstehjelp

Den amerikanske barnelegeforeningen oppfordret i forbindelse med uttalelsene i 2010 amerikanske myndigheter om å stille samme krav til matvareprodusenter som til leketøysprodusenter: Matvarer som øker risikoen for kvelning blant barn, bør merkes. De har også oppfordret enkelte matvareprodusenter til å endre utformingen av populære matvarer - som pølser - for å redusere risikoen for kvelning. Dette har, naturlig nok, fått mye oppmerksomhet i amerikanske medier.

Barnelegeforeningen påpeker at leker som gir kvelningsfare, er merket, men at matvarer som kan formes i samme fasong og utgjøre samme kvelningsfare, ikke merkes.

Dette understreker hvor viktig det er at foreldre kan grunnleggende førstehjelp, og vet hva de skal gjøre dersom barnet setter fast noe i halsen. Her kan du lese mer om Heimlich manøver - for barn og voksne.

Les mer om førstehjelp ved kvelning som følge av fremmedlegeme i luftveiene.

Kilder

Referanser

  1. American Academy of Pediatrics - Committee on injury, violence, and poison prevention. Policy Statement—Prevention of Choking Among Children. Pediatrics 2010; online first: . pediatrics.aappublications.org
  2. Pediatrics: AAP Publications Reaffirmed or Retired pediatrics.aappublications.org
  3. CDC: Choking Hazards www.cdc.gov