Nyhetsartikkel

Barn må leke mer

Barn må leke mer og sitte mindre for å bli sunne, friske voksne.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge anbefalinger om fysisk aktivitet, inaktivitet og søvn for barn under fem år. Anbefalingene ble publisert av Verdens helseorganisasjon (WHO) i april 201912.

Anbefalingene er satt sammen av en ekspertgruppe i Verdens helseorganisasjon. Et viktig moment som blir gjentatt flere ganger i nyhetsmeldingen, er at barn ikke må holdes passive fordi de er spent fast med sele i barnevogn, i høystol, i bæresele, eller blir sittende foran skjerm. De må få mer tid til kvalitetssøvn og til aktiv lek.

Mer aktivitet og nok søvn

barnilek3.jpg

- Mer fysisk aktivitet, mindre stillesitting og nok søvn med god kvalitet vil bedre både fysisk og psykisk helse. Det forebygger også fedme i barndommen og sykdom som følge av fedme senere i livet, sier Dr. Fiona Bull, en av ekspertene bak anbefalingene i en nyhetsmelding publisert på nettsidene til Verdens Helseorganisasjon.

Inaktivitet er i dag årsak til mer enn fem millioner dødsfall på verdensbasis hvert år. Over 23 prosent av den voksne befolkningen i verden, og 80 prosent av ungdom, er i dag for lite aktive.

- Vi må få tilbake leken for barna. Dette handler om et skifte fra et stillesittende liv, til et aktivt liv, mens man samtidig beskytter barnets søvn, sier Dr. Juana Willumsen, en annen av Verdens Helseorganisasjons eksperter.

Kvalitetstid med en voksen der barnet sitter stille, men er engasjert i aktiviteter som lesing, eventyrfortelling, sang, puslespill og lignende, er svært positivt for barns utvikling.

Å følge anbefalingene i barnets fem første leveår vil bidra til motoriske ferdigheter, kognitiv utvikling og livslang helse, skriver Verdens Helseorganisasjon.

Anbefalinger om aktivitet

barnilek.jpg
 • Barn under ett år bør være aktive flere ganger om dagen, gjerne med lek på gulvet. De som ikke kan bevege seg rundt enda, bør ligge på magen i minst 30 minutter totalt (spredt i ulike økter i løpet av dagen)
 • Barn som er under ett år, bør ikke begrenses i mer enn én time om gangen - med vogn, spent fast i stol, bæresele eller lignende.
 • Barn i ett til fire års alder bør være aktive i minst tre timer om dagen. Barn i denne aldersgruppen bør ikke begrenses med tid fastspent i vogn, høystol, bæresele eller lignende, i mer enn én time per dag.
 • Barn som er i tre til fire års alder, bør tilbringe 60 minutter av dagen med lek som gir et moderat eller energisk aktivitetsnivå.

Anbefalinger om skjermtid

 • Barn under to år bør ikke ha tid foran skjerm i det hele tatt.
 • Barn i to til fire års alder bør ikke tilbringe mer enn én time per dag foran skjerm.

Anbefalinger om søvn

 • Spedbarn bør sove totalt 14-17 timer per døgn
 • Barn i 4-11 måneders alder bør sove 12-16 timer totalt.
 • Barn i ett til to års alder bør sove 11-14 timer totalt.
 • Barn i tre til fire års alder bør sove 10-13 timer totalt.

Kilder

Referanser

 1. World Health Organization: To grow up healthy, children need to sit less and play more www.who.int
 2. World Health Organization. (2019). Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age. World Health Organization. www.who.int