Nyhetsartikkel

Når kan barnet bruke kontaktlinser?

Når barnet kan begynne å bruke linser, er avhengig av barnets modenhet og god oppfølging fra foreldrene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag finnes det mange flotte brillemodeller å velge mellom, både til barn og voksne, men likevel kan det komme en dag hvor barnet ditt ønsker å begynne å bruke kontaktlinser.

Tidligere var både foreldre og optikere engstelige for at kontaktlinsene kunne påvirke øyets utvikling i vokseperioden, og det var ikke mange barn som fikk bruke linser. I dag har utviklingen i linseteknologi kommet lenger, linsene er myke og følger øyets form, og materialet er av en slik art at øyet får puste.

Begynner i 12-13 års alderen

Vanlige anbefalinger er at barn kan begynne å bruke linser når de er i 12-13 års alderen. Men det finnes 14-åringer som er for umodne til å bruke linser, og 10-åringer som er modne nok. Foreldre som vurderer kontaktlinser til sine barn, bør nøye vurdere om de tror at barnet er modent nok til det, og de må selvsagt følge nøye med på barnets kontaktlinsebruk.

Det er fordeler og ulemper ved bruk av linser, akkurat slik det er både fordeler og ulemper knyttet til bruk av briller. Dersom du for eksempel er aktiv innen idrett, kan hverdagen bli enklere med linser. Bruk av linser kan også forbedre synskvaliteten. En amerikansk studie av barn i 8-11 års alderen, viser at barn som begynner med kontaktlinser, kan få et bedre selvbilde (dette gjelder særlig jenter). Andre kilder oppgir at barn kan bli mer aktive og utadvendte etter å ha begynt med linser.

Feil bruk kan føre til alvorlige øyeskader

Det er viktig å huske at linser ikke er et kosmetisk produkt, det er et medisinsk produkt. Det vil si at du kun kan bruke det dersom du bruker det på en forsvarlig og trygg måte, og under oppsyn av en voksen. Feil og uforsiktig bruk av linser kan medføre alvorlige øyeskader, og det kan til og med føre til blindhet.

Amerikanske FDA viser til en studie som finner at av 70 000 barn som oppsøker akuttmottak på sykehus hvert år på grunn av skader og komplikasjoner forårsaket av medisinsk utstyr, gjaldt ca. en fjerdedel av disse bruk av kontaktlinser. Slike skader omfatter blant annet øyeinfeksjoner og rifter i hornhinnen. Årsaken til disse skadene var mangel på god hygiene.

Riktig bruk av linser

Ved bruk av linser må du:

  • Alltid vaske hendene og tørke dem på et lofritt håndkle, før du tar på linsene
  • Bruke kun de produktene som optikeren din har anbefalt deg, når du skal rense og desinfisere linsene dine. Følg instruksene du har fått for oppbevaring og rens.
  • Ikke bruke linsene for lenge. Øynene trenger pauser fra linsene.
  • Dersom øyet er rødt eller føles sårt, skal du aldri bruke linser.
  • Bruk aldri andres linser
  • Dersom øyet klør, er rødt, føles irritert, eller du opplever at det får en brennende følelse, kan dette være symptomer på en potensielt farlig infeksjon. Fjern linsene, og ta kontakt med optiker eller eventuelt øyelege.
  • Ta på sminke etter at du har tatt på deg linsene, og ta dem av før du fjerner sminken.

Les også: Få følger alle kontaktlinse-rådene

Risikoadferd

Ifølge FDA er flere typer risikooppførsel ved bruk av linser vanlig blant barn. Dette innebærer blant annet å bruke linsene til et annet barn, bruke spytt til å fukte en linse, og bruk av fargede linser/linser med ulike mønster som er kjøpt f.eks. på nett eller lignende. Selv om linsen ikke har styrke, er det fortsatt medisinsk utstyr, og slike linser har de samme risikofaktorene knyttet til bruk, som vanlige kontaktlinser har, understreker FDA.

Kilder

Referanser

  1. FDA - Mom, Can I Get Contact Lenses, Please? www.fda.gov
  2. Linser til barn - Brilleland. www.brilleland.no
  3. Kontaktlinser og barn - Ciba Vision. www.cibavision.no