Nyhetsartikkel

Barn som trener styrke, øker aktivitetsnivået

Forskning tyder på at styrketrening for barn ikke bare er trygt, men at det også kan føre til at unge blir motivert til å være mer aktive utenom skolen.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en studie fra Sveits1 har forfatterne sett på om styrketrening fremfor vanlige gymtimer, kan motivere barn til å bli mer aktive også på fritiden.

Les også: Barn og styrketrening

Sterkere

Deltakerne var 102 barn i 10-14 års alderen. Disse ble tilfeldig inndelt i to grupper (randomisert). Den ene gruppen trente styrke to ganger i uken, mens den andre gruppen hadde vanlige gymtimer.

Etter få måneder var gruppen som trente styrke, sterkere enn klassekameratene som hadde vanlige gymtimer. Guttene som trente styrke, hadde i tillegg økt sin ukentlige treningsmengde med 10 prosent. Hos jentene var det ingen forskjell på aktivitetsnivået før og etter perioden med styrketrening. Forskerne mener at det er mulig effekten er ulik fordi jentene allerede har kommet i puberteten, og at hormonendringer kan ha spilt en rolle i forhold til aktivitetsnivå.

Ingen skader

Noen måneder etter at programmet var avsluttet, var guttenes aktivitetsnivå tilbake til det de hadde før forsøket. Dette antyder at unge mennesker må fortsette å løfte for å få langvarige resultater.

Les også: Styrketrening - sikrer deg en sterkere kropp og et bedre liv

Det oppsto ingen skader blant deltakerne i perioden studien pågikk. Forfatterne påpeker også at programmet var enkelt og billig å sette i verk.

Kilder

Referanser

  1. Meinhardt U, Witassek F, Petrò R, Fritz C, Eiholzer U . Strength Training and Physical Activity in Boys: a Randomized Trial. Pediatrics 2013. pediatrics.aappublications.org
  2. Strength training may boost kids' activity: study - Reuters www.reuters.com