Nyhetsartikkel

Hvor mange melder bivirkninger etter HPV-vaksine?

Fra innføringen av HPV-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009 og fram til juli i 2015, er det meldt om 589 bivirkninger.

Omtrent 150 000 jenter er blitt vaksinert på denne tiden, og 95 prosent av bivirkningene som er meldt inn er mindre alvorlige.

Det melder Legemiddelverket.

HPV-vaksine anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Vaksinen ble en del av det norske barnevaksinasjonsprogrammet høsten 2009 for jenter på 7. klassetrinn. Vaksinen gis i tre doser i løpet av 6‐12 måneder. I Norge benyttes HPV‐vaksinen Gardasil.

Les også: Alt du trenger å vite om HPV-vaksinen

Ifølge Legemiddelverket er de vanligste meldte bivirkningene av HPV‐vaksinen hevelse og ømhet i armen der vaksinen er satt, feber, hodepine, kvalme, oppkast, diaré og magesmerter. Allergiske reaksjoner på vaksinen forekommer i sjeldne tilfeller. Besvimelser og nesten‐besvimelser, med eller uten kramperog pustebesvær (hyperventilering), er ikke uvanlig ved vaksinering, og kan skyldes smerter eller ubehag ved vaksinering eller omstendighetene rundt.

Som sagt er de fleste meldte bivirkninger mindre alvorlige, mens det er rapport inn 39 alvorlige bivirkninger ved bruk av Gardasil, der jentene i hovedsakelig ble lagt inn på sykehus.

Les også: HPV-test oppdager mer kreft