Nyhetsartikkel

Barneallergistudien snart i mål

Hvordan redusere økningen av astma og allergi blant barn og unge? Barneallergistudien i Trondheim nærmer seg slutten og har funnet noen av svarene.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antall barn og unge som har astma og allergi, har økt betraktelig de siste 30 til 40 årene. I dag har fire av ti 1.klassinger allergi. Samtidig utvikler stadig flere små barn atopisk eksem.

- Det er en reell økning av astma og allergi blant barn. Noe av økningen skyldes gjerne bedre diagnostikk, men det er ingen tvil om at stadig flere barn utvikler allergi og astma, sier spesialist i allmennmedisin Torbjørn Øien.

Les også: Allergiutredning av barn

Langvarig studie

Han har skrevet avhandlingen "Challenges in primary prevention of allergy. The prevention of allergy among children in Trondheim (PACT) study" med barneallergistudien fra Trondheim som bakgrunn.

Han møter oss på sitt kontor ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim for å fortelle om studien som har opptatt Øien og hans kolleger i over 10 år.

- Det er en studie som har vokst seg større etter hvert, og egner seg til å gjøre delstudier som observasjonsstudier, basalforskning og kliniske studier. Vi avslutter i 2011-2012, når barna vi har fulgt, er blitt seks år, sier han.

Forskningsprosjektet ble sparket i gang med en Stortingsmelding som utgangspunkt. Ønsket var å snu den negative trenden der stadig flere barn får astma og allergi.

Kort fortalt ga Sosial-og helsedepartementet støtte til Barneallergistudien – et samarbeidsprosjekt mellom NTNU, Sintef Unimed og Trondheim kommune.

Studien startet i 2000. Ti år og et enormt tallmateriale senere nærmer studien seg slutten.

Les også: Allergiforebygging hos spedbarn?

Neste side