Nyhetsartikkel

Barn og korona: når kan barnet i barnehage og på skole?

Hvis barnet kun har lett rennende nese, uten tegn til feber eller hoste og halsvondt kan det gå i barnehagen eller på skolen.

Temaside om Korona

Hoste, feber eller bare litt snørr? Når skal barnet holdes hjemme fra skole og barnehage under koronapandemien

Ved nyoppståtte luftveisinfeksjoner skal barnet holdes hjemme. Men hva menes egentlig med det? Vi har spurt spesialist i barnesykdommer Margrethe Greve-Isdahl ved Folkehelseinstituttet (FHI).

- Med luftveissymptomer menes for eksempel hoste, sår hals, nesetetthet og rennende nese, sier Greve-Isdahl.

Les også: Hjemme fra skolen - eller ikke

Hva med rennende nese?

- Hvis barnet har en nese som renner, men ellers er frisk, kan det da gå i barnehage eller skole?

- Rennende nese alene er ikke nok til å holde barn hjemme. Vi synes heller ikke det er så viktig å se på fargen på snørret det er mye viktigere å vurdere symptomene sammen med barnets allmenntilstand, sier Greve-Isdahl.

- Og hva betyr det å vurdere barnets almentilstand?

- Det betyr at barn som løper rundt og leker og er i sin vanlige form, kan gå i barnehagen uavhengig av fargen på snørret. Men hvis barnet ikke er helt seg selv, sutrer, ikke vil spise, vil bare bæres rundt, og i tillegg har snørr eller noe hoste da skal de være hjemme og se an utviklingen. Det viktigste er å holde barn hjemme i starten av en sykdomsutvikling, fordi det er da man er mest smittsom uansett hvilket virus det er snakk om.

Se helheten

- Noen barn har ofte milde forkjølelsessymptom gjennom året. Skal dette tas hensyn til når man avgjør om barnet skal i barnehage/skole?

- Nye symptomer, det vil si symptomer barnet ikke hadde i går, skal man alltid være obs på og vurdere om barnet da skal være hjemme. Men noen barn er i storform og har «alltid» to grønne striper fra nesen, eller hoster etter at de har løpt: det er ikke forkjølelsessymptomer. Det gjelder å se på helheten og ikke et symptom isolert, forklarer hun. 

Når skal barnet testes?

- Hvis barnet er hjemme på grunn av forkjølelse, når kan barnet tilbake igjen?

- Barn som har god allmenntilstand (altså er tilbake i sin vanlige form og leker og er fornøyd) etter gjennomgått luftveisinfeksjon, kan komme tilbake i barnehage og skole. Det betyr at allmenntilstanden avgjør når barn kan komme tilbake. Dette gjelder selv om barnet fortsatt har noe restsymptomer som rennende nese (uansett farge på snørret) eller sporadisk hoste. 


- I hvilke tilfeller og når skal man la barnet teste seg for covid-19?

- Ved feber og hoste bør barnet testes for covid-19. Ved kun lette luftveissymptomer uten feber, kan man se an tilstanden hjemme i et par dager. Ved ingen bedring, anbefales testing av barnet. Ved rask bedring, kan barnet gå tilbake uten test.