Informasjon

Barns helse

Barns oppvekst innbærer noen helseproblemer. Infeksjoner dominerer, men noen har medfødte sykdommer eller fødselsskader.

Temaside om Korona

Medfødte forstyrrelser

Noen barn har medfødte helseproblem. Andre har problem oppstått i forbindelse med fødselen. Slike tilstander blir ikke alltid oppdaget med en gang. Årsakene kan være mange. Noen medfødte forstyrrelser lar seg behandle. Psykologiske forstyrrelser og skader i nervesystemet, så vel som øye og øre problem, kan dessuten redusere et barns evne til å lære.

Infeksjonssykdommer

Luftveisinfeksjoner utgjør nær halvparten av alle sykdommer i barneårene. Tarminfeksjoner er også vanlige, men andre sykdommer fra magetarmkanalen er sjeldne. Til forskjell fra lidelser i luftveier og tarmsystem er blod og urinveisplager vanskeligere å avdekke fordi de gir få og vage symptomer. Tegn til sykdom i muskler, bein og ledd tilsier ofte snarlig behandling.

Infeksjonssykdommer dominerer sykdomspanoramaet hos barn. I dag har man likevel bedre kontroll over infeksjonene enn man hadde før. Dette skyldes bedre hygiene og et vellykket vaksinasjonsopplegg.

Milepæler i et barns utvikling

Alle barn tilegner seg mentale og fysiske ferdigheter i samme rekkefølge. F.eks. vil ikke et barn stå før det har lært å gå. Men tidspunktet for når man behersker disse ferdighetene, varierer enormt. Aldersangivelsene for når barnet behersker de angitte milepælene nedenfor, må derfor tas med en stor klype salt.

 

6 uker

Barnet smiler

9-10 uker

Ruller over fra siden til å ligge på ryggen

3-4 måneder

Løfter hodet og skuldrene når det ligger på magen

6 måneder

Sitter med støtte

9 måneder

Kan sette seg opp

9-10 måneder

Sier enkle tostavelsesord som "mamma" og "pappa"

12 måneder

Forstår enkle kommandoer

12 måneder

Kan stå uten støtte for et sekund eller to

18 måneder

Forsøker å spise med skje

18 måneder

Går uten hjelp

18 måneder

Kan bygge et tårn med 3 blokker

2 år

Kan ha kontroll over urin og avføring

3 år

Snakker i enkle setninger

3 år

Kler av og på seg med litt hjelp

5 år

Kan tegne en figur med hode, kropp, armer og bein