Informasjon

Barns helse

Barns oppvekst innbærer noen helseproblemer. Infeksjoner dominerer, men noen har medfødte sykdommer eller fødselsskader.

Medfødte forstyrrelser

Noen barn har medfødte helseproblem. Andre har problem oppstått i forbindelse med fødselen. Slike tilstander blir ikke alltid oppdaget med en gang. Årsakene kan være mange. Noen medfødte forstyrrelser lar seg behandle. Psykologiske forstyrrelser og skader i nervesystemet, så vel som øye og øre problem, kan dessuten redusere et barns evne til å lære.

Infeksjonssykdommer

Luftveisinfeksjoner utgjør nær halvparten av alle sykdommer i barneårene. Tarminfeksjoner er også vanlige, men andre sykdommer fra magetarmkanalen er sjeldne. Til forskjell fra lidelser i luftveier og tarmsystem er blod og urinveisplager vanskeligere å avdekke fordi de gir få og vage symptomer. Tegn til sykdom i muskler, bein og ledd tilsier ofte snarlig behandling.

Infeksjonssykdommer dominerer sykdomspanoramaet hos barn. I dag har man likevel bedre kontroll over infeksjonene enn man hadde før. Dette skyldes bedre hygiene og et vellykket vaksinasjonsopplegg.

Milepæler i et barns utvikling

Alle barn tilegner seg mentale og fysiske ferdigheter i samme rekkefølge. F.eks. vil ikke et barn stå før det har lært å gå. Men tidspunktet for når man behersker disse ferdighetene, varierer enormt. Aldersangivelsene for når barnet behersker de angitte milepælene nedenfor, må derfor tas med en stor klype salt.

6 uker

Barnet smiler

9-10 uker

Ruller over fra siden til å ligge på ryggen

3-4 måneder

Løfter hodet og skuldrene når det ligger på magen

6 måneder

Sitter med støtte

9 måneder

Kan sette seg opp

9-10 måneder

Sier enkle tostavelsesord som "mamma" og "pappa"

12 måneder

Forstår enkle kommandoer

12 måneder

Kan stå uten støtte for et sekund eller to

18 måneder

Forsøker å spise med skje

18 måneder

Går uten hjelp

18 måneder

Kan bygge et tårn med 3 blokker

2 år

Kan ha kontroll over urin og avføring

3 år

Snakker i enkle setninger

3 år

Kler av og på seg med litt hjelp

5 år

Kan tegne en figur med hode, kropp, armer og bein