Nyhetsartikkel

Beinbrudd hos barn - mishandling?

Bruddskader er vanlige hos barn. Mishandling er ikke en vanlig årsak, men det er en mulighet man må være oppmerksom på. Nyere forståelse av årsaker til bruddskader gjør det lettere å identifisere barn som er utsatt for mishandling.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en klinisk rapport fra the American Academy of Pediatrics, forhåndspublisert på nett i januar 20141.

Blåmerker er den vanligste skaden ved mishandling, mens bruddskader er den nest vanligste skaden. Ofte vil den som har omsorgen for barnet, gi en villedende forklaring for å skjule mishandlingen. For å identifisere mishandling, må legen ta hensyn til pasienthistorien, barnets alder, lokalisasjon og type brudd, hva som kan forårsake slike brudd, og tilstedeværelse av andre skader. Samtidig må man også vurdere andre mulige årsaker.

Les også: Blåmerker hos barn som blir utsatt for overgrep

Gamle og nye skader til samme tid

Dersom barnet har flere brudd samtidig, brudd som er i ulike stadier av tilheling, komplekse brudd på hodeskallen, er dette faktorer som har en moderat sannsynlighet for å være skader forårsaket av mishandling.

Hos barn under tre år feildiagnostiseres så mye som 20 prosent av bruddskader som er forårsaket av mishandling. Andelen bruddskader som er forårsaket av mishandling, reduseres etter at barnet har lært å gå.

Les også: Sjelden mishandling blir avdekket og rapportert

Ribbeinsbrudd hos spedbarn - et varselsignal

80 prosent av alle bruddskader som er forårsaket ved mishandling, skjer hos barn som er yngre enn 18 måneder. Ca. 1/4 av bruddskader hos barn under ett år, er forårsaket av mishandling. Alle bein i kroppen kan bli brukket ved mishandling, men ribbeinsbrudd hos spedbarn og småbarn, har særlig høy sannsynlighet for å kunne skyldes mishandling. Denne typen skade oppstår ofte som en følge av at barnet er holdt hardt rundt brystet, klemt, og ristet.

Les også: Shaken baby syndrom

Hjerte-lungeredning har blitt foreslått som en årsak til ribbeinsbrudd, men disse skadene oppstår sjelden når de er korrekt utført.

Bruddskader er vanlige

Brudd i kroppens lange bein er også ofte forårsaket av mishandling. De vanligste lange beina som blir skadd, er lårbeinet, overarmsbeinet og skinnbeinet. Hos barn som ikke går enda, er brudd i lårbeinet oftere forårsaket av mishandling. Hos barn som går, skyldes denne skaden sjelden mishandling.

Bruddskader er vanlige hos barn, og de utgjør 8-12 prosent av alle skader hos barn. Andre årsaker enn mishandling er mye vanligere, men det er viktig at helsepersonell er våkne for denne muligheten.

Les også: Barnemishandling

Kilder

Referanser

  1. Flaherty EG, Perez-Rossello JM, Levine MA, Hennrikus WL, American Academy of Pediatrics committee on child abuse and neglect, Section on Radiology, Section on Endocrinology, Section on Orthopaedics, Society for Pediatric Radiology . Evaluating Children With Fractures for Child Physical Abuse. Pediatrics 2014. pediatrics.aappublications.org