Nyhetsartikkel

Bekymringsfullt om barn, søvn og skjermtid

Barn som bruker smarttelefonen eller nettbrettet rett før sengetid, har betydelig økt risiko for dårlig søvn og tretthet på dagtid.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Vi har hørt det før: Legg bort nettbrettet før du går til sengs – det vil forstyrre nattesøvnen din.

Nå har en ny studie publisert i det medisinske tidsskriftet JAMA Pediatrics bekreftet dette.

Forskerne bak den nye rapporten skriver innledningsvis at søvn er viktig for barns biopsykososiale utvikling. For lite søvn og for dårlig kvalitet på søvnen er et folkehelseproblem som kan gi en rekke uheldige helseutfall.

De skriver videre at nettbrett og mobiltelefoner er blitt en vanlig del av barns liv - alltid tilgjengelig. Dette kan påvirke både barnas søvnlengde, og kvalitet på søvnen.

Les også: Stadig flere av de yngste er på nett

Dårlig søvn og trøtt på dagtid

I denne studien så forskerne på data fra mer enn 125.000 barn og fant en klar sammenheng mellom det å se på skjerm og søvnproblemer. Nettbrett og smarttelefoner ble koblet til redusert søvnkvalitet og søvnighet på dagtid.

Det var faktisk også mer sannsynlig at barna hadde søvnproblemer om de hadde tilgang til mediene – selv om de ikke brukte dem.

Forskerne skriver at mye tyder på at nattesøvnen er like viktig som å spise sunt og få nok fysisk aktivitet for barns utvikling. De som ikke får nok søvn, har også større risiko for å bli overvektige eller fete. Dette vil trolig være fordi de har en tendens til å kreve og spise mer sukkerholdig eller stivelsesholdige matvarer i løpet av dagen for å få nok energi til å holde seg våken.

Les også: Skjermvett for de yngste

Styrke foreldrerollen

Denne studien er en metaanalyse – som er gjort på bakgrunn av en systematisk gjennomgang av tidligere studier på området.

Forskerne inkluderte til slutt 20 studier med totalt 125.198 barn og ungdom i alderen 6 til 19 år - 17 av disse studiene oppfylte de definerte kvalitetsstandardene.

Konklusjon: Barns tilgang på ulike medier ved sengetid er koblet til uheldig søvnkvalitet og dårligere helse. Forskerne anbefaler tiltak som kan redusere tilgangen og bruken av mediene. De etterlyser også en tverrfaglig tilnærming fra lærere og helsepersonell for å styrke foreldrenes rolle slik at den skadelige innflytelsen på barns helse kan begrenses.

Les også: Småbarn og bruk av mobile enheter

Kilder

Referanser

  1. Carter B, Rees P, Hale L. Association Between Portable Screen-Based Media Device Access or Use and Sleep Outcomes - A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Pediatrics 2016. DOI:10.1001/jamapediatrics.2016.2341 DOI