Nyhetsartikkel

Bestefars alder kan øke risiko for autisme

Høy alder hos far har tidligere blitt forbundet med høyere risiko for autisme. Nå har svenske forskere funnet at det også er en forbindelse mellom høy alder hos besteforeldre når foreldrene til et barn ble født, og risiko for at barnet (barnebarnet) skal få autisme.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en artikkel som ble forhåndspublisert på nett i JAMA Psychiatry i mars 20131.

I studien fant forskerne at menn som fikk en datter da de var 50 år eller eldre, hadde 1.79 ganger høyere sannsynlighet for å få et barnebarn med autisme. Menn som fikk en sønn da de var 50 år eller eldre, hadde 1.67 ganger høyere sannsynlighet for å få et barnebarn med autisme. Begge disse gruppene ble sammenlignet med menn som fikk barn da de var 20-24 år gamle, etter å ha kontrollert for andre faktorer.

Les også: Barn av eldre fedre

Uavhengig av foreldrenes alder

Forfatterne konkluderer med at høyere alder hos besteforeldre da de fikk barn, er forbundet med økt risiko for autisme. Dette antyder at autisme kan utvikles over flere generasjoner. Resultatet samsvarer med mutasjoner og/eller epigenetiske endringer forbundet med økt alder hos far. Risikoen som er forbundet med bestefars alder, er uavhengig av mors og fars alder ved fødselen.

Viktig for å forstå

I mange samfunn er det vanlig at vi er stadig eldre når vi får barn, det er dermed mulig at forekomsten av tilstander som er relatert til fars alder vil øke.

Les også: Fars alder øker risikoen for bipolar lidelse

Forfatterne understreker at eldre menn ikke bør frarådes å få barn, men at disse resultatene kan være viktige for å forstå mekanismer bak autisme hos barn, og andre psykiatriske og nevrologiske lidelser.

Kilder

Referanser

  1. Frans EM. Sandin S, Reichenberg A, Långstrøm N, Lichtenstein P, McGrath JJ, Hultman CM.. Autism Risk Across Generations. JAMA Psychiatry 2013. archpsyc.jamanetwork.com