Informasjon, veiviser

Sikker biltur

Med barn i bilen, kreves også godkjent barnesikringsutstyr.

Det er barnets vekt som avgjør hvilket utstyr som skal brukes. Derfor er alt godkjent bilsikringsutstyr delt inn i vektklasser.

Det fins tre typer bilstoler tilpasset ulike faser i barnets liv:

1. Babystol, gruppe 0 og 0+

2. Småbarnstol, gruppe 1

3. Beltestol, gruppe 2 og 3:

For små barn er det sikrest å sitte i en bakovervendt bilstol. Helst bør barnet sitte bakovervendt til det er rundt fire år.

I denne artikkelen kan du lese hva Statens vegvesen sier om sikring av barn i bil og hvilke råd Trygg Trafikk gir.

Ulike vektklasser

Gruppe 0 og 0+: Babystol 0 – 13 kg (0 – ca. 15 mnd.)

Barnet må sikres i bilen fra første dag. Bruk et bakovervendt babysete helt fra barnet er nyfødt. Skulle uhellet være ute og det skjer en kollisjon, vil da ryggen, nakken og bakhodet til barnet bremses opp mot seteryggen. 

Babyens rygg og nakke tar ikke skade av å sitte i et babysete - heller ikke når det er nyfødt. Men kjører du en lengre tur, ta pauser med jevne mellomrom slik at barnet kommer ut av setet og får beveget seg.

Feilmontering av bilstoler er ikke uvanlig, så sett deg inn i hvordan den festes riktig.

Trygg Trafikk anbefaler bakovervendt spedbarnsstol til de aller minste barna. Det finnes andre alternativ på markedet -babykrybbe eller boxsette - men det er ikke å anbefale. Det er kun hvis barnet av medisinske grunner trenger å ligge at babykrybbe bør brukes.

Gruppe 1: Småbarnstol 9 – 18 kg (ca. 9 mnd til ca. 4 år)

Babystolen kan erstattes med en barnestol hvis barnet er over ni kilo og kan sitte alene.

Det er anbefalt at barn i denne vektklassen sitter i et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, helst til barnet er minst fire år gammelt. Trygg trafikk anbefaler at barnet sitter bakovervendt enda lengre. Det finnes bakovervendt småbarnstol som er godkjent å bruke til barnet er 125 cm høy eller 32 kilo.

Få hjelp til å montere setet hvis du er usikker. Husk at for at setet skal fungere riktig, må selene stramme godt rundt barnet. Dette må reguleres med tanke på hvor mye klær barnet har på seg. Det er lurt å ta av yttertøyet slik at beltet ligger nær kroppen. Selen i bilsetet skal heller ikke være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Gruppe 2 og 3: Beltestol

Beltestol som har rygg og beskyttelse på sidene av hodet er anbefalt helt til barnet ikke lenger trenger spesielt utstyr. En beltestol er et sete der bilens ordinære trepunktsbelte brukes. Setet sørger for at beltet er tilpasset barnets kropp og at det ligger riktig over skulderen og nede på hoftene. Beltet skal ikke ligge over mage og heller ikke under armen - det kan føre til at det skjærer seg inn i brystet og magen ved en eventuell kollisjon.

Selv om bilpute er godkjent, gir dette en langt dårligere sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner. 

Levetid på bilstoler

Ifølge Trygg Trafikk har bilstoler som selges i dag grovt sett en levetid på cirka 10 år fra bilstolen tas i bruk.

Levetiden til en bilstol påvirkes av aldring av materialet, slitasje og om bilstolen har vært involvert i en kollisjon.

En rekke faktorer er med på å påvirke levetiden til en bilstol. Dette kan være sollys og høy temperatur, generell slitasje som slitte beltestropper eller treg ISOFIX-lås eller manglende deler.

Har bilstolen blitt skadet i forbindelse med kollisjon på en måte som synes, eller som påvirker funksjonen på noen måte, skal den alltid byttes. Dette gjelder uansett om et barn har sittet i bilstolen under kollisjonen eller ikke.

Teknikken utvikler seg stadig og nye bilstoler blir mer brukervennlige og har lavere risiko for feilmontering.

Kilder

Referanser

  1. https://www.vegvesen.no/trafikkinformasjon/trafikksikkerhet/sikker-kjoring/sikring-av-barn-i-bil/velg-riktig-bilstol-til-barnet-ditt/
  2. https://www.tryggtrafikk.no/sikring-av-barn-i-bil/