Informasjon, veiviser

Sikker biltur

Med barn i bilen, kreves også godkjent barnesikringsutstyr.

Det er barnets vekt som avgjør hvilket utstyr som skal brukes. Derfor er alt godkjent bilsikringsutstyr delt inn i vektklasser.

For små barn er det sikrest å sitte i en bakovervendt bilstol. Helst bør barnet sitte bakovervendt til det er rundt fire år.

Ulike vektklasser

Gruppe 0: Vekt 0-10 kg ( 0- 9 måneder)

I denne gruppen finnes det tre alternativer for å sikre barna: Babyseng (boxette), sikkerhetsnett for bruk sammen med barnevogn eller bilstol montert mot kjøreretning.

Trygg Trafikk anbefaler bakovervendt spedbarnsstol til de aller minste barna. Det er fordi belastningen ved en kollisjon blir fordelt på hele barnets rygg og fordi bag med sikkerhetsnett gir dårligere sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner.

Gruppe 1: Vekt 9 til 18 kg (9 måneder til 4 år)

Babystolen kan erstattes med en barnestol hvis barnet er over ni kilo og kan sitte alene. Du kan velge mellom stoler som enten er vendt forover eller bakover. Noen stoler er godkjent for montering begge veier, men igjen anbefaler Trygg Trafikk å bruke en bakovervendt stol så lenge som mulig. Beltene i stolen må strammes på riktig måte. En tommelfingerregel er at du ikke skal få plass til mer enn to fingre mellom beltet og barnet.

Gruppe 2: Vekt 15-25 kg

Gruppe 3: Vekt 22 - 36 kg (4 - ca 11 år)

I vektklasse 2 og 3 er både barnestol og kun bilpute godkjent sikringsutstyr. Trygg Trafikk anbefaler å bruke bilstol med rygg helt til barnet er 135 - 150 cm høyt, eller passerer vektgrensen på 36 kilo. En stol med rygg, beskyttelse på siden og rundt hodet gir bedre sikkerhet, spesielt ved sidekollisjoner.

I en bilstol skal diagonalbeltet ligge over skulderen og hoftebeltet skal ligge over hofter og lår - ikke over magen. På den måten sitter barnet trygt også hvis det har sovnet. Dersom barnet sitter på kun bilpute, finnes det beltestyrere som skal brukes sammen med puten, for å sikre at beltet ligger riktig over skulderen. Beltet skal ikke ligge under armen, det kan føre til at det skjærer seg inn i brystet og magen ved en eventuell kollisjon.

Testede stoler

Forbrukerrapporten har i juni 2009 gjort en test av 18 bilstoler for barn der alle er godkjent for salg i Norge.

Setene er vurdert ut fra sikkerhetsmessige egenskaper. De er testet både ved side- og frontkollisjon. I sidekollisjonstestene blir bilen påkjørt i 28 km/t, og frontkollisjonene er utført med en hastighet på 64 km/t.

Testen viser at det er enkelte seter du bør styre unna.

Les også: Resultatene av Forbrukerrapportens test av bilbarneseter

Kjekt å vite: