Nyhetsartikkel

Bilstoleksem

Enkelte babyer ser ut til å utvikle allergisk kontakteksem mot bilstolen. Dette gjelder særlig når naken, svett hud hviler direkte mot stoffet i bilstolen.

I en artikkel som ble publisert i Pediatrics Annals i august 20121, beskriver forfatterne et tilfelle der en 11 måneder gammel gutt ble innlagt på sykehus med omfattende, kløende, skorpebelagt, væskende eksem. Utslettet hadde vart i over en måned. I denne perioden hadde han blitt behandlet for eksem med bakterieinfeksjon på et annet sykehus, med systemisk antibiotikabehandling (antibiotikabehandling som virker i hele kroppen) og fem dagers kur med systemiske kortikosteroider.

Innlagt på nytt

Få dager etter avsluttet behandling kom symptomene tilbake. Da han ble innlagt på nytt, var han uten feber og hadde væskende eksem symmetrisk fordelt på baksiden av overarmene og baksiden av bena. Han hadde også spredte, rosa prikker (papler) og dårlig avgrensede flekker på ryggen. Han hadde ingen kjente allergier og hadde ikke fått diagnoser som astma eller atopisk eksem.

Forfatterne fant at de rammede områdene på kroppen stemte med de områdene av kroppen som var i direkte kontakt med bilstolen, og diagnosen han fikk var et fenomen som har blitt omtalt som "bilstoleksem", sammen med en samtidig "id reaction", en mer generalisert betennelsestilstand som var utløst av den første lokale reaksjonen.

Øker i hyppighet

I de varmere månedene i året, når babyer kles i kortarmede bodyer, t-skjorter, kortbukser eller lignende, er det viktig å huske at bilstoleksem er en tiltakende form for kontakteksem. Slike reaksjoner ser ut til å være oftere forbundet med bilstoler som er trukket med et skinnende nylonlignende materiale.

Tilstanden er tidligere beskrevet i en serie pasienteksempler fra 2011, der 21 pasienter i 3-14 måneders alder hadde denne formen for eksem. Av de 21 pasientene, hadde 57 prosent diagnosen atopisk eksem fra før.

Områdene på kroppen som er involvert, inkluderer baksiden av bena (100%), albuer (95%), og bakhodet (43%). At det involverer bakhodet, kan være et viktig spor med tanke på bilstoleksem, ettersom dette området vanligvis ikke rammes av atopisk eksem.

Usikker kilde til allergenet

Det er usikkert hva som er allergenet - det allergisk fremkallende stoffet. Mulige utløsende faktorer inkluderer kjemikalier som brukes til å gjøre setet flammehemmende eller motstandsdyktig mot flekker. Ettersom det ofte utløses ved svetting, tror noen eksperter at reaksjonen heller tyder på en irritant enn allergisk kontakteksem.

Kontakteksem forblir ofte udiagnostisert fordi det kan fremkalles etter kort tids eksponering, og det kan vare i flere uker etterpå. Dermed klarer ikke foreldrene eller legen å huske alle de potensielle allergenene som barnet kan ha vært i kontakt med.

Etter at diagnosen ble mistenkt, hjalp det barna at det ble lagt noe annet stoffmateriale mellom stolen og den nakne huden. Det hjalp også at man sørget for at det ikke ble for varmt i bilen, og at barnet brukte heldekkende plagg.

Husstøvmidd i bilstoler

En annen utfordring knyttet til bilstoler er husstøvmidd. Ifølge en studie fra 2015 er bilstoler til barn og førerseter (i den aktuelle studien ble det kun tatt prøver av disse setene. Det er antagelig midd på de andre setene også.) habitat for en rekke typer midd i  store nok mengder til å kunne forverre allergisk sykdom. Husstøvmidd kan produsere allergener som kan forårsake eller forverre sykdommer som astma, eksem og rhinitis.

Kilder

Referanser

  1. McMahon PJ, Treat JR. An 11-month-old boy with widespread itchy, crusted, and weeping plaques.. Pediatr Ann 2012; 1:41: 314-5. www.healio.com
  2. Castelo-Soccio L, McMahon P. Pediatric Dermatology. J Clin Aesthet Dermatol 2017; 10 (3): 8-15. www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Clarke D, Gormally M, Sheahan J, Byrne M. Child car seats - a habitat for house dust mites and reservoir for harmful allergens. Ann Agric Environ Med 2015; 22(1): 17-22. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov