Nyhetsartikkel

Bilstolen til spedbarnet bør ikke brukes som sovested inne

En undersøkelse om spedbarn og dødelighet understreker at bilstolen kun bør brukes til det den er tenkt til - i bilen. Blant dødsfall der spedbarnet sitter i stol, skjer 60 prosent i en bilstol.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bilseter eller bilstoler er svært viktig å bruke for å beskytte barn på biltur, men en studie fra juni 2019 om barnedød understreker at stolene kun bør brukes til riktig formål.

- Mens bilseter er viktige når du reiser med et spedbarn, er det best at spedbarnet ikke sover i bilsetet når dere er hjemme, sier forsker Rachel Moon i en nyhetsmelding om studien. Hun er barnelege ved University of Virginia Children's hospital.

- Det tryggeste stedet for en baby å sove er på en fast, flat overflate, sier hun.

Studien er publisert i tidsskriftet Pediatrics.

Ifølge forskerne undersøker denne studien et dårlig dokumentert område innen barnedød: dødsfall mens barnet sover i en stol - som bilseter, barnvogner, vippestoler eller lignende. 

Dødsfallet skjer oftest ikke i bilen

Av nesten 12 000 søvnrelaterte dødsfall blant spedbarn som var rapportert mellom 2004 og 2014, oppsto tre prosent av dem i ulike typer stoler. Bilseter utgjorde 63 prosent av disse. Men dødsfallene skjedde stort sett ikke mens spedbarnet var i bilen. 

Forskerne har ikke undersøkt hvorfor spedbarnet oppholdt seg i bilstolen da det døde, men de spekulerer i om stolen blir brukt mens foreldrene gjør andre oppgaver. Eller at de ikke har råd til et sikrere alternativ. 

Etter bilstolen var det svingstoler eller vippestoler som var det vanligste stedet for søvnrelatert spedbarnsdød mens barnet sitter. 

Bilstol sikrest alternativ i bilen

Sett under ett skjedde nesten to tredjedeler av dødsfallene sittende - der stolen ikke ble brukt til det som er hensikten og dermed ikke i samsvar med instruksjonene, skriver forskerne. 

Men forskerne understreker også at disse funnene på ingen måte tviler på sikkerheten til bilstoler når de brukes som anvist.

"Bilseter er en sikker og effektiv måte å transportere et spedbarn på og bør alltid brukes når du transporterer et spedbarn i bil, om spedbarnet er våken eller sover," skriver forskerne.

Referanser

  1. Liaw P, Moon R, et.al. Infant Deaths in Sitting Devices. Pediatrics 2019. pediatrics.aappublications.org