Informasjon

Slutte med bleien i sommer?

Sommeren er en fin tid for å slutte med bleien. Hvis barnet selv er klart.

Begynner barnet å vise tegn til at det er klart for å slutte med bleien? Med varme i lufta og lite klær, er sommeren et fint tidspunkt.

I en studie publisert i Journal of Pediatric Urology i 2010, konkluderer forskerne med at det er best å starte toalettopplæringen når barnet er mellom 24 og 32 måneder.

Forskerne fant ut at de av barna som fikk toalett-trening etter at de hadde passert 32 måneder, viste flere tilfeller av sengevæting, dagvæting og andre lignende problemer enn de som fikk opplæring på et tidligere tidspunkt.

Les også: Når skal barnet på potta?

Bli kjent med potta

Hvilke forberedelser bør du gjøre før barnet mitt starter do-trening?

Les vår artikkel om toalettrening her

Barn hermer gjerne etter oss voksne, og det gjelder også toalettvaner. Det er derfor en god idé å la barnet være med deg når du har dine toalettbesøk, og la det se hva du gjør.

Les også: Vekst hos barnet, milepæler

Noen barn går spontant til barnesetet på toalettet, andre vil heller bruke potte eller dostol. En fremgangsmåte som kan gjøre det lettere for barnet å skjønne hva potten er til for, er følgende: Plasser potten hvor barnet leker, slik at det blir vant til å se den. Forklar barnet at potten er hans/hennes og la barnet sitte på potten, gjerne med klærne på til å begynne med.

Neste skritt er så å vise hvordan potten skal benyttes, dette kan du gjøre ved å overføre avføringen fra bleien over til potten. La barnet så se hvordan du tømmer avføringen i toalettet, og la barnet trykke på knappen og spyle ned og observere hvordan "bæsjen" forsvinner.

Les også: Vekst hos barnet

Tegn til å slutte

Else Guldager er sykepleier og driver nettstedet sundhedsplejersken.dk.

Hun understreker at sommeren er en perfekt tid for bleieavvenning. Årsaken er selvsagt at det ikke er så mye klær som skal av og på hele tiden. Gi barnet klær som det selv kjapt kan få av og på.

Om barnet går i barnehage, råder hun foreldre til å snakke med barnehagepersonalet når bleien skal av, slik at de kan samarbeide om saken.

Guldager råder foreldrene til ikke å forsøke å avlede barnet når det sitter på do eller potta. Det er viktig at barnet fokuserer på det som foregår, slik at det lærer hvordan tingene henger sammen.

Og om dere starter avvenningen for tidlig, og det skjer mange uhell - ta bleien på igjen og prøv igjen senere.

Også britiske NHS.uk anbefaler å starte pottetreninga om sommeren - på grunn av at det er praktisk enklere. Hvis dere skal ut - ta gjerne potten med dere. Men NHS.uk undstreker at pottetreningen bør foregå på et tidspubkt der det ikke er store forandringer i barnets eller familiens rutiner - det vil gjøre barnet forvirret. 

Noen av de sikreste tegnene på at barna er klare for å slutte med bleien er:

  • De stopper opp når de merker at det begynner å skje noe i bleien.
  • De går vekk for å være i fred når de merker at noe er på gang.
  • At de får avføring på mer eller mindre faste tidspunkt.
  • At det går minst en time mellom hver gang bleien er våt. 

Kilde: www.dr.dk, sundhedsplejersken.dk, NHS.uk