Informasjon

Vi blir latere når vi får barn

Studier viser at det å få barn gjør folk mindre fysisk aktiv.

Ifølge en studie fra University of Pittsburgh som er blitt publisert i Medicine and Science in Sports & Exercize1 (utgitt av American College of Sports Medicine, ACSM), har det å bli foreldre en markant effekt på hvor aktive vi er. Overgangen fra å være barnløs til å bli forelder medfører en klar reduksjon i fysisk aktivitetsnivå, spesielt hos menn.

Ubetydelig forskjell hos kvinner

Det fysiske aktivitetsnivået viste tydelige forskjeller mellom de av deltagerne som forble barnløse (de reduserte sitt fysiske aktivitetsnivå med ca. 30 min per uke) og de som fikk barn (som reduserte sitt fysiske aktivitetsnivå med ca. 3,5 timer i uken) i løpet av de to årene studien varte.

Effekten var størst på menns aktivitetsnivå, der de som forble barnløse hadde en reduksjon på ca. 45 minutter i uken, mens de som fikk barn fikk redusert aktivitetsnivået med 4,5 timer i uken. Også kvinner fikk redusert sitt fysiske aktivitetsnivå, men her var forskjellene klart mindre.

Vanskeligere å finne tid

Forskeren som ledet studien, Ethan E. Hull, sier til ACSM at det er mulig utfordringene og kravene som følger med det å ha barn, gjør det vanskeligere å finne tid til fysisk aktivitet. Men det er fortsatt gode muligheter til å holde seg aktiv, og vi bør prioritere tid til trening selv om det krever mer planlegging enn før.

Fortsatt mange muligheter

For å fortsette å holde deg fysisk aktiv kan du for eksempel gå tur med barnevogn, kjøpe joggevogn og jogge turer med den, begynne å trene på et treningssenter som har tilbud om barnepass, eller investere i hjemmetreningsutstyr som du kan bruke når barnet sover. Når barnet ditt har blitt større, er det lettere å være aktive sammen. Dere kan for eksempel spille tennis, svømme, dra på sykkeltur, gå tur i marka, spille fotball eller gjøre andre morsomme aktiviteter sammen.

- Dermed vil både du og barnet ditt nyte av de mange helsefordelene ved å være fysisk aktive.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Hull EE, Aaron DJ, David RJ, Nagle EF, Robertson RJ. Influence of marital status and parenthood on physical activity levels: A two-year longitudinal analysis. Med Sci Sports Exerc 2007; 39(5 Suppl): 326.