Nyhetsartikkel

Du blir ikke syk av å gå uten lue

Du blir ikke syk av å gå ut i kulda med vått hår. Du får heller ikke ørebetennelse av å gå uten lue.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har du opplevd å få kjeft av mor etter å ha gått ut i kulden uten lue, og grøss og gru - med vått hår? Vel, frykt ikke. Det finnes mange studier på dette, og konklusjonen er klar - det er ikke livsfarlig å gå ut i kulda med vått hår.

Vi blir oftere syke fordi vi er mer inne

Kaldt vær, vått hår og frysninger er ikke årsaken til at vi blir forkjølet. Der er virus synderen. Vi blir oftere syke om vinteren, men det er fordi vi er mer inne, og virus spres lettere innendørs. Å være ute kan føre til at du blir mer snørrete, men det er fordi kulden utvider blodårene i nesen.

En av studiene som har sett på sammenhengen mellom kulde og forkjølelse, ble publisert i 2002 i Rhinology. Det er en utbredt tro at forkjølelse er et resultat av at man har vært utsatt for kulde, eller at man blir syk etter å ha vært ute i kulden med vått hår og våte klær, skriver forfatterne. I studien har de delt inn deltagerne i to grupper, som begge ble utsatt for forkjølelsesvirus. Den ene gruppen ble utsatt for kulde og våte forhold. Forfatterne konkluderte med at det ikke er noen sammenheng mellom kulden, og økt risiko for å bli forkjølet.

Men ikke bli kald på føttene ...

En annen vanlig myte er at det å gå uten lue kan føre til at du får ørebetennelse. Dette stemmer heller ikke. Oftest utvikles en ørebetennelse etter at bakterier fra halsen stiger opp via øretrompeten. Men å gå uten lue i kulde og vind når du har fått ørebetennelse, kan føre til at smertene blir verre.

En studie som ble publisert i Family Practice i desember 2005, viser til at vi kanskje må gi mor rett i noe. For det er viktig å holde seg varm på bena. Denne studien viser nemlig at blant de som får kjølt ned føttene, blir ti prosent forkjølet. Dog påpeker forskerne at det er mer behov for forskning på dette området, og at det kan se ut som om enkelte personer har generelt høyere risiko for å bli forkjølet enn andre.

En norsk studie har tidligere slått fast at det å være kald på bena øker risikoen for urinveisinfeksjon.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Eccles R.. Acute cooling of the body surface and the common cold.. Rhinology 2002; 40(3): 109-14. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Johnson C, Eccles R.. Acute cooling of the feet and the onset of common cold symptoms. Fam Pract 2005; 22(6): 608-13. fampra.oxfordjournals.org
  3. Baerheim A, Laerum E.. Symptomatic lower urinary tract infection induced by cooling of the feet. A controlled experimental trial.. Scand J Prim Health Care. 1992; 10(2): 157-60. www.ncbi.nlm.nih.gov