Nyhetsartikkel

Du kan lindre barnets smerter

Fra før av er det kjent at sukkervann kan virke smertestillende på spedbarn som nylig har fått vaksine. Nå viser det seg at det å amme barnet, vugge det, svøpe det, la det ligge på siden eller på magen, og beroligende "hysjing", demper smertene enda bedre.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Pediatrics i mai 20121.

Ifølge forfatterne er barnets smerte og ubehag forbundet med vaksineringen, den vanligste årsaken til at foreldre velger å ikke gjennomføre vaksineringer til riktig tid.

Helsepersonell ønsker å redusere barnets smerte og berolige foreldrene under og like etter vaksineringen, men det er lite bevis for at smertestillende medisiner som ibuprofen og paracetamol er effektive i slike sammenhenger. Studier har også vist at det kan være uheldig å gi slike medisiner i sammenheng med vaksineringen, fordi det reduserer antistoffnivåene til flere av vaksinene.

Sukkervann har vist seg å være effektivt, men blir ofte ikke brukt på grunn av kostnadene og forlenget ventetid.

Lavere smerteskår

Den aktuelle studien var en randomisert, kontrollert studie som sammenlignet smertestillende effekt etter vaksinering av spedbarn ved to og fire måneders alder. Metodene som ble sammenlignet var bruk av sukkervann, vanlig trøst og omsorg fra foreldrene (omsorgspersonene til babyen), eller de spesifikke metodene sutting (amming, smokk, suge på tommeltotten ...), svøping, legge barnet i side- eller mageleie, vugging og berolige med å lage "hysje-lyder" (shhhh). Totalt ble deltagerne inndelt i fire grupper.

Smertene ble målt ved hjelp av "The Modified Riley Pain Score".

230 spedbarn deltok i studien, og resultatene viser klare forskjeller i smerteskår mellom gruppene. Gruppene som fikk sukkervann og de spesifikke beroligende metodene, eller bare brukte de beroligende metodene som var beskrevet, hadde lavere smerteskår enn kontrollgruppene.

Like god effekt som sukkervann

Forskerne konkluderte at de fem beroligende metodene som er beskrevet, ga både lavere smerteskår og kortere gråtetid blant spedbarna, enn de andre metodene. Bruken av de beroligende metodene uten sukkervann, ga like god effekt som disse metodene med sukkervann.

Foreldrene i studien som skulle trøste barnet sitt, men som ikke skulle følge de spesifikke metodene, brukte gjerne en eller to av dem intuitivt, men du trenger minst tre av de fem metodene for å utløse den beroligende effekten. Noen få brukte intuitivt tre eller flere - ved for eksempel å gi barnet smokk, vugge det i armene sine, og hysje beroligende.

Kilder

Referanser

  1. Harrington JW, Logan S, Harwell C, Gardner J, Swingle J, McGuire E, Santos R. Effective Analgesia Using Physical Interventions for Infant Immunizations. Pediatrics 2012; 129 (5): 815-22. pediatrics.aappublications.org