Informasjon

Fant ingen sammenheng mellom tung skolesekk og ryggplager

Å bruke skolesekk ser ikke ut til å øke risikoen for ryggsmerter hos barn og ungdom. Det viser en australsk gjennomgang av tidligere studier.

Temaside om Korona

Gjennomgangen ble publisert i British Journal of Sports Medicine i 20181.

Forskerne gjennomgikk 69 studier som omhandlet bruk av ryggsekk og ryggsmerter. Mer enn 72 000 barn var involvert i studien. 

Ingen bevis for at skolesekken har skylda

Når forskerne gjennomgikk studiene, fant de ikke bevis på at skolesekken økte risikoen for å utvikle ryggsmerter hos barn og ungdom. Hverken skolesekkens vekt, design eller bæremetode økte denne risikoen.

Men forskerne så en sammenheng mellom opplevd vekt og ryggsmerter: Hvis barna trodde at ryggsekken var tung, var det mer sannsynlig at de rapportere om ryggsmerter.

Forskningen er utført ved The university of Sidney, og i en nyhetsmelding fra universitetet sine nettsider sier Steven Kamper at rundt 18-24 prosent rapporterer om månedlige ryggsmerter i barneårene.

- For mange barn vil smerte komme og gå og det er liten grunn til å bekymre seg. Mens for noen barn forsvinner ikke smertene. Vi trenger videre forskning som kan hjelpe oss med å forstå hvordan vi skiller mellom disse gruppene og hva som forårsaker smertene, sier han.

- Belastning for ryggen er bra

En annen av forskerne bak studien, Tiê Parma Yamato, sier til Reuters Health at det er enkelt å legge skylden på skolesekken når barna klager over vond rygg. Hun mener imidlertid at foreldre ikke trenger å bekymre seg for at det er skolesekken som er årsaken til ryggsmertene til barna.

- Fysisk aktivitet og belastning er faktisk bra for ryggraden. Vi vil at barna skal være fysisk aktive og bære belastninger, sier hun til Reuters.

Likevel mener hun det er lurt å redusere belastningen på ryggen, hvis dette lindrer smerten. For så å gå tilbake til normal belastning med skolesekk etterhvert. 

Vanskelig problemstilling

Det er ikke enkelt å forske på denne type problemstillinger og det er mange filkilder.

NHI.no omtalte også dette temaet i 2012, i forbindelse med en studie publisert i tidsskriftet Archives of Disease in Childhood.  

Den gang var konklusjonen en annen enn forskningen som nå foreligger.

Den nyeste forskningen viser altså at det ikke er grunn til å bekymre seg for at en tung skolesekk er en risikofaktor for ryggsmerter. 

Velg sekk med omhu

Bruk litt tid når du velger sekk til barnet ditt. Ifølge det norske Forbrukerrådet, er dette viktig når du velger sekk:

  • Ta alltid barnet med for å prøve sekken før du handler.
  • Sekken skal ligge inntil størst mulig del av ryggen, ikke hvile på noen få punkter eller i korsryggen.
  • Skulderstroppene må være godt polstret, formsydd og ha brystrem.
  • Alle stropper må kunne reguleres.

Du kan også sammen med barnet gjøre noe selv for at belastningen ikke skal bli så stor:

  • Oppfordre barna til å legge igjen bøker de ikke trenger.
  • Sørg for at barna ikke tar med seg unødvendige ting hjemmefra.
  • Spør om lekser og forsøk å planlegge.
  • Bruk alle rommene i sekken. De tyngste bøkene skal ligge nærmest ryggen.

 

Kilder

Referanser

  1. Parma Yamato T, Maher C, et.al. Do schoolbags cause back pain in children and adolescents? A systematic review. British Journal of Sports Medicine 2018. dx.doi.org
  2. Rodríguez-Oviedo P, Ruano-Ravina A, et.al. School children's backpacks, back pain and back pathologies. Archives of Disease in Childhood 2012.