Nyhetsartikkel

Får barnet nok søvn?

Søvn er viktig for at barn skal utvikle seg og bruke evnene sine best mulig.

Men hva er nok søvn for ditt barn?

Barn med faste leggeritualer, sover 1 til 1,5 time lenger enn barn som ikke har faste rutiner om kvelden.

Det skriver Eli Sørensen, overlege og spesialist i barne- og ungdomspsykiatri ved Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer ved Haukeland universitetssykehus, i artikkelen "Barn og søvn fra fødsel til pubertet".

Hvis lesing eller godnatthistorier er en del av leggeritualet, fører dette til lengre søvn. Og om barnet blir lagt våken, uten at en av foreldrene er i rommet til det sovner, gir også dette bedre og lengre søvn.

Hvis foreldrene er sammen med barnet til det har sovnet, er det seks ganger vanligere at skolebarn våkner opp i løpet av natten, enn om foreldrene lar det sovne alene om kvelden.

Les også: Søvnproblemer hos barn - informasjon til foreldre

Mange har søvnproblemer

En ny studie gjennomført ved Murdoch Childrens Research Institutes, viser at mange skolebarn får for lite søvn. Forskerne har funnet ut at opptil 40 prosent av skolebarn har søvnproblemer i løpet av de seks første månedene etter oppstart i barneskolen.

Nesten 30 prosent har milde søvnproblem, mens over 10 prosent har moderate til alvorlige søvnproblem.

Les også: Babyer og søvn

De fleste barna har enten problemer med å sovne om kvelden, våkner om natten eller har problemer med å sove alene.

Studien, som er publisert i Journal of Pediatrics and Child Health, viser at søvnvanskene gir problemer også utover selve natta. Jon Quach er en av forskerne bak studien. Han sier i en artikkel på instituttets hjemmesider at søvnproblemene er forbundet med betydelig dårligere mental helse blant barn og med stress, angst og depresjon blant foreldrene.

Les også: Lite søvn gjør deg forkjølet

Neste side