Nyhetsartikkel

Faste rutiner gir bedre søvn

Faste rutiner i forbindelse med barns leggetid fører til en betydelig lettere hverdag både for barn og foreldre. Det viser en studie publisert i tidsskriftet Sleep.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Klarer du å etablere gode rutiner når barnet skal legge seg for natta, kan det føre til langt færre søvnproblemer blant spedbarn og småbarn.

Les også: Søvnvansker hos barn

En studie utført ved University of Philadelphia viser at det å skape gode rutiner før leggetid, kan være et smart sted å starte hvis du vil få dreis på nattesøvnen. Barna som deltok i studien, både sovnet fortere og sov lengre i strekk etter at faste rutiner ble innført. I tillegg våknet barna sjeldnere om natta for å legge seg i foreldrenes seng.

Når kontinuiteten på søvnen ble bedre, var det færre mødre som mente at barnas søvnmønster var et problem. Dette førte igjen til at foreldrene fikk et bedre humør og en enklere hverdag.

Du kan lese hele studien i tidsskriftet Sleep her

Inndelt i to grupper

Forskerne samlet inn data fra 405 mødre og deres spedbarn eller småbarn - 206 spedbarn mellom 7 og 18 måneder og 199 smårollinger i alderen 18 og 36 måneder. Studien pågikk i tre uker.

Familiene ble tilfeldig plassert i en gruppe som skulle følge rutiner og en kontrollgruppe uten faste rutiner.

I den første uken skulle begge gruppene gjøre som vanlig og legge barna slik de alltid har gjort.

De neste to ukene ble mødrene i den ene gruppen bedt om å utføre bestemte rutiner om kvelden. Kontrollgruppen fortsatte som før.

Les også: Noen råd om babyer og nattesøvn

Rolig aktivitet

Alle barna som deltok i studien hadde et søvnproblem. Problemene besto enten i at de var våken mer enn en time hver natt, at de våknet mer enn tre ganger i løpet av natta eller at de sov mindre enn ni timer i døgnet.

I rutinegruppen ble mødrene bedt om å bade barna, massere og ellers utføre rolige aktiviteter som kosing og sang før leggetid. Lysen skulle også dempes etter at barnet haddet badet.

I løpet av de tre ukene studien varte, ble nattesøvnen tydelig forbedret for barna i rutinegruppen. Foreldrenes humør ble også bedret og de så langt lysere på søvnsituasjonen for barna.

Mange sliter

Ifølge rapporten er søvnproblemer en av de vanligste bekymringene for foreldre med små barn. Omtrent 20 til 30 prosent av foreldrene opplever at barna har søvnproblemer.

Forfatterne understreker at foreldrenes humør og barnas søvn påvirker hverandre. Jo bedre barnet sover og jo enklere det er å få barnet til å sove, jo bedre blir foreldrenes humør og hverdag. En mor som ikke er deprimert og irritabel, vil påvirke leggetiden positivt.

Selv om rutinene førte til bedre søvn om natta, førte det ikke til endringer i barnas ønske om å ta en dupp om dagen. Det ble heller inge endringer i når de våknet om morgenen.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Mindell J, Telofski L, et.al. . A Nightly Bedtime Routine: Impact on Sleep in Young Children and Maternal Mood . Sleep 2009; 32: 599-606 .