Nyhetsartikkel

Fet melk - lettere barn

Barn som drikker melk med høyt fettinnhold har lavere BMI enn de som bruker enn lettere variant eller ikke drikker melk i det hele tatt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Åtteåringer som drikker helmelk hver dag, har lavere BMI sammenlignet med jevnaldrende som sjelden drikker melk.

Det viser en fersk avhandling fra Sverige der forsker Susanne Eriksson har undersøkt 120 friske åtteåringers inntak av næring, kroppssammensetning og bentetthet.

Gjelder ikke for lettmelk

Barna måtte blant annet fortelle om hva de hadde spist, i tillegg til å svare på hvor ofte de spiste ulike matvarer.

Studien er utført ved Sahlgrenska akademin i Göteborg og heter “Studies on nutrition, body composition and bone mineralization in healthy 8-yr-olds in an urban Swedish community”

Du kan lese hele avhandlingen her (Pdf)

Resultatene viser at barn som drakk helmelk hver dag, var i gjennomsnitt fire kilo lettere enn de som ikke drakk melk. Når forskerne sammenlignet de som drakk en lettere variant av melken med de som ikke drakk melk i det hele tatt, fant de ingen slike forskjeller.

Les også: Overvekt hos barn

Også blant overvektige

Eriksson forteller i en pressemelding fra universitetet at de ikke er sikker på hva som er forklaringen på resultatene, men har to ulike teorier: Det kan være at de som drikker helmelk i større grad spiser andre matvarer som påvirker vekten deres positivt. En annen mulighet er at de som ikke drikker helmelk, drikker andre søte drikker i stedet.

Også blant barn som var overvektige, kunne forskerne se en forskjell mellom de som drakk helmelk daglig, og de som ikke gjorde det. Barn som ofte drakk melk med høyt fettinnhold, var mindre overvektige. Avhandlingen viser også at barna spiste mer fett enn det som er anbefalt, men barna som hadde et høyt fettinntak, hadde en lavere BMI enn barn med lavt fettinntak.

Les også: Riktig kost for småbarn

- Mange av disse barna ble også undersøkt da de var fire år, og vi kan se at matvanene deres stort sett ser likedan ut fire år senere. Det ser altså ut til at matvanene grunnlegges tidlig, sier Eriksson.

For lite D-vitamin

I tillegg forteller avhandlingen oss noe om innholdet av D-vitaminer i blodet til barna: 62 prosent hadde lave nivåer av vitamin D.

D-vitaminer finnes først og fremst i fet fisk, men de er også tilsatt i andre matvarer. - Vi kunne se at de barna som spiste fet fisk minst en gang i uka, som laks eller makrell, hadde høyere verdier av de lange fettsyrene EPA og DHA i blodet. Erksson understreker at det derfor er fisk – og ikke fiskepinner – som gjelder når man skal gi barna gode middagsvaner.

Les også: Derfor er fisk sunt

Vil du vite mer?