Nyhetsartikkel

Forebygg akeulykker

Aking er gøy - men noen ganger kan det også være farlig.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ved å følge disse rådene kan du redusere risikoen for alvorlige akeulykker.

Aking er en viktig og morsom del av vinteren for mange, og både voksne og barn nyter hvert år fine vinterdager i akebakken. Ved å følge visse forholdsregler, kan du sørge for at aketuren blir så trygg som mulig.

Skadene

Ifølge en studie fra det amerikanske tidsskriftet Pediatrics i 20101 er skader som oppstår i akebakken, og som blir behandlet på akuttmottak/legevakt fordelt slik;

  • 26 prosent av skadene er bruddskader
  • 25 prosent er kutt og blåmerker
  • 34 prosent av skadene involverte hodet
  • 51 prosent av skadene oppsto i forbindelse med kollisjoner. Skader fra kollisjoner var den typen skade som oftest endte med hjerneskade
  • 43 prosent av skadene rammet barn i 10-14 års alder
  • 60 prosent av skadene rammet gutter
  • 4 prosent av alle akuttbesøkene endte i sykehusinnleggelse

Det var høyere risiko for hodeskader og hjerneskade dersom skaden oppsto på en trafikkert vei. Andre farer i omgivelsene er trær eller lignende.

Velg riktig bakke

Noe av det viktigste er å vurdere selve akebakken - det er ikke nok at det er en bakke og at den er dekket av snø. Du velger selvfølgelig aldri en vei eller et fortau som akebakke, og du velger heller ikke en bakke som munner ut i en trafikkert vei eller en parkeringsplass.

Ifølge en artikkel fra Trygg Trafikk fra slutten av januar 2012, har tre barn blitt skadet på aketurer som endte i offentlig vei, så langt i år. Et av barna fikk alvorlige bruddskader.

Siden 2000 har 6 barn i Norge omkommet under aking etter påkjørsel. For 40 år siden var slike ulykker langt vanligere, men aktivt opplysningsarbeide har redusert disse dødstallene. (12 barn døde av samme grunn i 1969.)

Velg en akebakke som ikke er for bratt, og som har et langt, flatt område å stoppe på i bunnen. Unngå bakker som ender mot vann, trær, gjerder eller andre farer. Forsikre deg også om at bakken ikke har hindringer som hopp (ikke la barna bygge skihopp i akebakken), hull, steiner eller trær.

Unngå bakker som er harde og isete, og forsøk å legge aketuren til en tid på døgnet hvor det er dagslys (eller eventuelt i et opplyst område).

Bruk hjelm

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bruk hjelm! Hvis du ikke har en hjelm egnet for vintersport, kan du bruke sykkelhjelmen.

Velg riktig akebrett. Det beste er å bruke et akebrett som du kan både styre og bremse. Unngå runde akebrett/ akebrett som roterer, og ikke ak på oppblåsbare plastleker (f.eks badeleker) som kan punkteres i akebakken. Bruk av snowtube (akering) gir ifølge Pediatrics høyere risiko for hjerneskade enn andre typer akebrett.

Det bør alltid være minst én voksen som følger med barna i akebakken. Sørg for køkultur - at alle får ake, at en og en aker, og lær barna å raskt flytte seg ut av veien dersom de ramler av akebrettet. Få barna til å gå opp igjen på siden av akebakken, slik at andre barn kan ake imens.

Sørg for at barnet sitter riktig vei - ikke baklengs, ikke stående, og ihvertfall ikke med hodet først. Be barnet om å holde armene og beina inne i akebrettet når det aker.

Observer

Lær barnet at det skal rulle seg ut av akebrettet i fart, dersom det sitter på et akebrett som ikke vil stoppe.

Aldri tillat at barnet sitter på et akebrett som blir dratt av et kjøretøy.

Barn under fem år bør helst ake sammen med en voksen. Barn under 12 år bør alltid observeres av en voksen.

Kle dere i gode og varme klær. Dersom du har småbarn som sitter mye i ro på akebrettet, så husk at de trenger mer klær enn dere som løper opp og ned bakkene. Unngå skjerf eller lignende som kan hekte seg fast og utgjøre kvelningsfare. Avslutt akingen hvis dere blir kalde eller våte, og sist, men ikke minst: God fornøyelse!

Kilder

Referanser

  1. CA Howell, NG Nelson, LB McKenzie. Pediatric and Adolescent Sledding-Related Injuries Treated in US Emergency Departments in 1997–2007. Pediatrics 2010; 126: 517-24. pediatrics.aappublications.org