Informasjon

Forebygg drukningsulykker

Drukning er en av de vanligste årsakene til død blant gutter i alderen 5-14 år på verdensbasis. Amerikanske tall viser at de fleste barn som drukner i basseng, har vært ute av syne for foreldrene i mindre enn fem minutter.

Ifølge Redningsselskapet var det i 20191 totalt 86 mennesker som druknet i Norge. Den vanligste årsaken var fall fra land eller brygge i elv, sjø eller vann. 26 personer druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt.

Alle drukningsulykkene skjedde utendørs. 55 prosent druknet i sjøen, 35 prosent i innsjøer eller tjern, og ni prosent i elver. En ulykke skjedde i et privat plaskebasseng.

De fleste som druknet, 85 prosent, var menn. Gutter i tenårene og voksne menn er mest utsatt. Internasjonal forskning viser at flere menn overvurderer egne ferdigheter og undervurderer risiko ved vannaktiviteter.

Ved badeulykker er barn, ungdom og eldre over 70 år særlig utsatt.

Det er, som du kan se av statistikken, langt flere gutter og menn som drukner enn jenter/kvinner. Nesten 80 prosent av de som drukner er gutter og menn, ifølge CDC.

I en artikkel i den svenske Läkartidningen2, skriver forfatteren at stort sett alle drukningsulykker blant barn burde kunne forebygges.

På verdensbasis drukner mer enn 40 personer hver time.

Trenger konstant oppsyn i vann

I følge Norsk barnelegeforening3 er drukning den viktigste årsaken til død hos gutter i aldersgruppen 5-14 år på verdensbasis. Det er også den vanligste årsaken til traumerelatert død hos barn i aldersgruppen null til fire år. I USA og Canada er det langt flere barn som drukner enn i Norge. I følge Centers for Disease Control and Prevention4 drukner barn under ett år ofte i badekar eller badebaljer, bøtter eller toalett (toalettene i USA har en annen utforming enn de norske toalettene). Andre risikofaktorer er private svømmebasseng. Det har vi kanskje ikke så mye av i Norge, men store plaskebasseng blir stadig vanligere her til lands. De fleste barn som druknet i basseng hadde vært ute av syne i mindre enn fem minutter, og var under tilsyn av en eller begge foreldrene i følge den amerikanske statistikken.

Neste side