Informasjon

Forebygg drukningsulykker

Drukning er en av de vanligste årsakene til død blant norske barn i aldersgruppen 1-4 år. Amerikanske tall viser at de fleste barn som drukner, har vært ute av syne for foreldrene i mindre enn fem minutter.

Temaside om Korona

Ifølge Norsk Folkehjelp var det i 2016 totalt 91 mennesker som druknet i Norge.1 Den vanligste årsaken var fall fra land eller brygge i elv, sjø eller vann. De fleste som druknet var menn, åtte i aldersgruppen 15-25 år, ti i aldersgruppen 26- 40 år, 21 menn i alderen 41-60 år, og 24 menn over 61 år. Tre gutter i alderen åtte til 14 år var blant de som druknet i 2016. Ingen jenter druknet, men totalt 12 kvinner druknet. 2

Det er, som du kan se av statistikken, langt flere gutter og menn som drukner enn jenter/kvinner. Nesten 80 prosent av de som drukner er gutter og menn, ifølge CDC.

I en artikkel i den svenske Läkartidningen3, skriver forfatteren at stort sett alle drukningsulykker blant barn burde kunne forebygges.

På verdensbasis drukner mer enn 40 personer hver time.

Trenger konstant oppsyn i vann

I følge Norsk barnelegeforening2 er drukning en av de vanligste årsakene til død blant barn i aldersgruppen ett til fire år. I USA og Canada er det langt flere barn som drukner enn i Norge. I følge Centers for Disease Control and Prevention4 drukner barn under ett år ofte i badekar eller badebaljer, bøtter eller toalett (toalettene i USA har en annen utforming enn de norske toalettene). Andre risikofaktorer er private svømmebasseng. Det har vi kanskje ikke så mye av i Norge, men store plaskebasseng blir stadig vanligere her til lands. De fleste barn som druknet i basseng hadde vært ute av syne i mindre enn fem minutter, og var under tilsyn av en eller begge foreldrene i følge den amerikanske statistikken.

Neste side