Vi vet ikke nøyaktig hva som forårsaker spiseforstyrrelser, men det er visse faktorer som øker risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.
Ifølge den amerikanske Mayoklinikken er følgende kjente risikofaktorer:
- Sosialt press. I den vestlige kulturen verdsettes det å være slank og attraktiv høyt. Til og med unge som har en normal vekt, kan lett få en forestilling om at de ikke er slanke nok.
- Lav selvtillit
- Deltagelse i aktiviteter/idretter der det å være veldig slank eller tynn verdsettes - som ballett, løping, turn.
- Personlighetstrekk som perfeksjonisme, angst, eller fastlåst tankemønster.
Les mer om symptomer på bulimi, og om symptomer på anoreksi.
Bygg selvfølelse
Som forelder kan du bidra til å forebygge spiseforstyrrelser. Noe av det viktigste du kan gjøre, er å bygge opp tenåringens selvfølelse, og oppfordre til sunne valg. Lytt, og respekter tenåringens prestasjoner. Vis at din kjærlighet er betingelsesløs. Sørg også for at du fremmer et sunt selvbilde - forklar tenåringen at en sunn kropp kan ha ulike fasonger.
Pass på at tenåringen ikke blir forledet til å tro at hvordan du ser ut, er viktigere enn hvem du er. Ikke snakk nedsettende om noen andre på grunn av vekt eller kroppsfasong, og ikke tillat at noen andre gjør det. Viktigst av alt: Ikke snakk stygt om din egen vekt eller kropp. Vis at du liker den kroppen du har.
Les også om hvordan dyreassistert terapi kan hjelpe: Hesten som terapeutikum
Umulige forbilder
Diskuter inntrykkene dere får via media, der en kroppsfasong fremmes fremfor andre. Forklar tenåringen om hvordan bilderedigering, lyssetting og sminke også får disse menneskene til å fremstå som annerledes enn de faktisk er. Det er ikke uvanlig at reklamer og glossy blader viser bilder av kropper som ikke bare er vanskelige å oppnå, men ofte umulig. Selv for de som er avbildet.
Unngå kamp rundt matbordet. Hvis tenåringen din vil bli vegetarianer, støtt valget til tross for at du selv ikke kunne tenke deg det. Mange tenåringer har perioder hvor de prøver ut trendy dietter. Ikke la dette bli til en kamp mellom dere. Lær heller tenåringen å sette sammen fullverdige måltid, og oppfordre til å spise sunn mat.
Lær tenåringen positive måter å få utløp for følelsene sine. Be tenåringen snakke med noen hun/han er glad i eller stoler på, dersom hun/han har et problem. Å spise, eller la være å spise, er ingen god måte å håndtere et problem på.
Les også vårt intervju med Øyvind Kvello, psykolog og førsteamenuensis i utviklingspsykologi: Selvtillit og selvbilde
Be om hjelp i tide
Lær tenåringen hva som er sunt å spise, og om hvor viktig det er at kroppen får nok mat. At kroppen trenger sunn - og nok - mat for at vi skal føle oss friske, glade og opplagte. Oppfordre til å spise når du er sulten, og til å slutte når du er mett. Forklar at en diett eller slankekur kan påvirke både helse, utseende og energinivå.
For tenåringer som deltar i idrett der det er større risiko for å utvikle spiseforstyrrelser - som dans, svømming, langdistanseløping, turn og kunstløp, er det viktig å passe på at tenåringen har en god trener. Altså en trener som verdsetter helse mer enn resultater, og som kjenner til faresignalene på spiseforstyrrelser.
Oppfordre tenåringen til å være aktiv - og til å sette pris på det kroppen kan gjøre.
Sist, men ikke minst: Ikke overse tegnene på en begynnende spiseforstyrrelse. Snakk med tenåringen om kropp og følelser, og be om hjelp fra lege og helsesøster.
Les også vårt intervju med "Maria", om å leve med anoreksi
Vil du vite mer?
- Hva er anoreksi?
- Anoreksi - oversiktsartikkel
- Bulimi - oversiktsartikkel
- Bulimi - forekomst
- Overspising
- Spiseforstyrrelser - forebygging og behandling
Kilder
Referanser
- Mayo Clinic - Teen eating disorders: Tips to protect your teen www.mayoclinic.com
- Eating Disorders Helpguide - Prevention Strategies www.eatingdisordershelpguide.com
- KidsHealth: Eating disorders kidshealth.org
- Discovery Health - Preventing Eating Disorders health.howstuffworks.com