Nyhetsartikkel

Fraråder kanelutfordring

Mange barn og unge lar seg lokke av en utfordring som går ut på å prøve å svelge en spiseskje med kanel i løpet av ett minutt, uten å drikke vann. Nå advarer amerikanske barneleger mot trenden.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I en artikkel som ble forhåndspublisert i Pediatrics i april 20131, advarer barneleger mot å la seg overtale til å delta i denne populære utfordringen, som særlig har spredt seg via ulike videoer på nett.

I august 2012 var det 51 000 YouTube-klipp knyttet til denne utfordringen. En av disse var sett over 19 millioner ganger, i hovedsak av unge i 13-24-års alderen.

Skaderisikoen knyttet til denne utfordringen - pusteproblemer, lungebetennelse og astmaanfall, oppstår relativt sjeldent, men det er både unødvendig og lett å unngå, skriver forfatterne.

Kan redusere lungefunksjonen

Dersom du forsøker å svelge en spiseskje med kanel uten vann, vil det så og si alltid føre til en kvelningsreaksjon. Når du puster inn, kan kanelpulveret dekke luftveiene og sette seg fast i lungene. Kanel består i hovedsak av cellulose, som ikke brytes ned i lungene, og det har vist seg å skape permanente vevsendringer som kan redusere lungefunksjonen. Forfatterne beskriver også pulveret som kaustisk, og sier at det utløser en alvorlig brekningsrefleks på grunn av den brennende følelsen det gir i munn og hals.

Symptomer inkluderer hoste, neseblødning, brennende følelse i halsen og oppkast.

Snakk med barna

I 2012 fikk US Poison Control 222 telefoner relatert til misbruk av kanel. Første halvår i 2012 hadde 30 personer bruk for medisinsk hjelp på grunn av kanelinhalering.

Forfatterne mener at tallene bare viser toppen av isfjellet, i og med at Giftinformasjonen ikke alltid blir kontaktet når noen kommer inn på et akuttmottak etter å ha latt seg utfordre.

Forfatterne anbefaler at foreldre og helsepersonell snakker med barna og tenåringene sine om de potensielle farene ved utfordringen.

Kilder

Referanser

  1. Grant-Alfieri A, Schaechter J, Lipshultz SE. Ingesting and Aspirating Dry Cinnamon by Children and Adolescents: The “Cinnamon Challenge”. Pediatrics 2013. pediatrics.aappublications.org