Informasjon

Frisk nok til barnehagen?

Når bør barna holdes hjemme fra barnehagen?

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hopp til innhold

Rennende neser, glodhete panner og øreverk. Og fravær i barnehagen. Høres det kjent ut?

Les også: Bakterier og virus i barnehagen

Skal, skal ikke

Om syke barn holdes hjemme fra barnehagen eller ikke, har i enkelte tilfeller vist seg å ha liten betydning for smittespredningen, skriver Folkehelseinstituttet.

En av grunnene til dette er at sykdommen smitter før sykdomstegnene viser seg.

Syke barn bør i mange tilfeller holdes hjemme for å hindre at de smitter andre, men instituttet skriver i sine nye faglige råd at dette må veies opp mot de samfunnsmessige konsekvensene dette får: Når barn holdes ute fra barnehagen, fører det igjen til at foreldre må være hjemme fra jobb.

Les også: Når barn leker med dyr

Endret råd

Blant annet har smittevernrådene for øyekatarr vært omdiskutert. Rådene er blitt endret en del siden 1996 og Folkehelseinstituttet har erfart at rådene er blitt for strengt tolket av barnehagene.

Dette har igjen ført til at unødvendig mange barn blir holdt hjemme fra barnehagen, for mange legebesøk og unødvendig mye jobbfravær for foreldrene. Ifølge Folkehelseinstituttet har også svært milde tegn på øyekatarr ført til at foreldre har holdt barna hjemme.

Nå har instituttet endret rådene: har barnet mild til moderat øyekatarr, trenger det ikke å utelukkes fra barnehagen for å unngå å smitte andre. Ved kraftig øyekatarr med mye pussdannelse, anbefales det at barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt, eller til man har startet behandling.

Vurder allmenntilstanden

Å vurdere barnets allmenntilstand vil alltid være viktig. Hovedregelen er at barnet bør være frisk nok til å delta i normale aktiviteter på barnehagen. I tillegg bør det være feberfritt.

I artiklene i Nhi.no om infeksjonssykdommer finner du Folkehelseinstituttets råd for de ulike sykdommene.

Barnehage eller hjemme? Hva gjør du hvis barnet har:

Har barnet andre sykdommer eller symptomer og du er usikker på om det kan gå i barnehagen eller hvor lenge det bør holdes hjemme?

Søk i nhi.no og les anbefalinger ved andre sympotmer og diagnoser.