Informasjon

Giftige planter

Vet du hvilke planter som kan være giftige? I denne artikkelen har vi listet opp noen av de giftige plantene vi oftest finner i norske hjem, hager og utmark.

Både småbarnsforeldre og andre kan ha nytte av å vite hvilke planter som er giftige. Nedenfor har vi listet opp noen av de giftige plantene vi oftest finner i norske hjem, hager og utmark.

Stueplanter

Engletrompet/Englebasun (Datura) er en velduftende plante med store, hvite, hengende blomster med tilbakebøyde spisser. Hele planten er svært giftig og bare kort tids sutting på bladene kan gi barn forgiftning. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen straks. Behandling hos lege eller på sykehus kan være nødvendig. Ring 113 ved alvorlige symptomer. Se også artikkelen om førstehjelp ved inntak av giftige planter.

Engletrompet
Engletrompet

Dieffenbachia-arter er bladplanter med grønne, gule eller hvite tegninger på bladene. Plantesaften er svært irriterende, og den irriterer slimhinnene. Den er også smertefull å få i øynene. Fjern eventuelle planterester og gi rikelig med drikke. Har du fått plantesaften i øynene, må du skylle dem med lunkent vann i ca. 15 minutter. Se artikkelen om førstehjelp. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

Diffenbachia
Diffenbachia

Elefantøre/Alocasia-arter er bladplanter med store skjoldformede blader. Alle deler av planten er irriterende. Den gir smertefull irritasjon i hals, lepper, munn, svelg, øyne og på hud. Fjern eventuelle planterester, gi drikke og se artikkelen om førstehjelp. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

Elefantøre/Alcasia-arter
Elefantøre/Alcasia-arter

Flamingoblomst/Anthurium andreanum (Myrkonglefamilien) kjennetegnes først og fremst på de særpregede, fargerike bladene som er festet på en farget kolbe. Det fargesterke bladet som er festet rundt kolben, kan se plastaktig ut. Resten av bladene er grønne. Alle deler av planten inneholder irriterende plantesaft som kan gi smerter i munn, svelg, øyne, på huden og den kan gi mageproblemer dersom du spiser av den. Hvis du får plantesaft på huden, kan det virke irriterende. Fjern eventuelle planterester, gi drikke og se artikkelen om førstehjelp. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

Flamingoblomst/Anthurium andreanum
Flamingoblomst/Anthurium andreanum

Fredslilje

Fredslilje (Spathiphyllum wallisii) har skinnende blanke, mørkegrønne blader og gulhvite blomster i kolbe med åpent hvitt høyblad. Fredsliljen blomstrer det meste av året. Alle deler av planten inneholder irriterende plantesaft som kan gi smerter i munn, svelg, øyne, på huden og den kan gi mageproblemer dersom du spiser av den. Hvis du får plantesaft på huden, kan det virke irriterende. Planten er ikke så giftig som ryktene vil ha det til. Fjern eventuelle planterester, gi drikke og se artikkelen om førstehjelp. Kontakt Giftinformasjonen for vurdering ved større inntak enn en liten smakebit.

 

Fredslilje.jpg
Fredslilje

Oleander (Nerium oleander) hører til i gravmyrtfamilien. Oleander er en eviggrønn busk fra middelhavslandene. Bladene er smale og læraktige, blomstene er lyserøde eller hvite og vokser i klaser. Planten inneholder en kraftig gift som virker på hjertet. Fjern eventuelle planterester og gi drikke. Kontakt Giftinformasjonen straks. Behandling hos lege eller på sykehus kan være nødvendig. Ring 113 ved alvorlige symptomer. Se også artikkelen om førstehjelp ved inntak av giftige planter.

Neriumoleander
Neriumoleander
Neste side