Nyhetsartikkel

Gjør tran babyer smarte?

Er det en fordel for barnet at mor tar tran under svangerskapet?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mange gravide kvinner tar tran under svangerskapet, blant annet for å bedre utviklingen av barnets kognitive evner. En vitenskapelig studie har undersøkt om fiskeolje virkelig har en slik egenskap.

Kvinner blir oppmuntret til å ta tran i svangerskapet både av helsepersonell og av markedsføringskampanjer, og det er en populær oppfatning av fiskeolje inneholder egenskaper som er gunstig for barnets kognitive (intellektuelle) utvikling.

Men en stor studie som er publisert i The Journal of American Medical Association (JAMA), viser at barn med mødre som har tatt tran i svangerskapet, ikke får noen klare kognitive fordeler.

Tran er rik på marine omega-3 fettsyrer, blant annet fettsyren DHA. Studien fant heller ingen bevis for at DHA kan redusere fødselsdepresjon, kanskje bortsett fra for kvinner som allerede har høy risiko for å utvikle det.

Les også: Spis mer fisk

Tidligere studier

Forfatterne av studien skriver i artikkelen ”Effect of DHA Supplementation During Pregnancy on Maternal Depression and Neurodevelopment of Young Children” at befolkningsstudier fra USA og Europa har antydet at høyere inntak flerumettede fettsyrer fra fisk og sjømat under svangerskapet er forbundet med redusert risiko for depressive symptomer i barseltiden, og bedre kognitiv utvikling hos barnet.

Men mange av disse studiene er små eller har observert kvinner som allerede brukte fiskeolje, og som dermed kan være mer helsebevisste.

Den nye studien som nå er publisert i JAMA, har mer enn 2000 deltakere, og er en klinisk studie der kvinnene fikk enten fiskeolje med DHA eller en placebo (vegetabilsk olje).

Kvinnene i intervensjonsgruppen ble bedt om å ta tre kapsler om dagen med fiskeolje som inneholdt hele 800 mg DHA.

Forfatterne skriver at studien ble designet primært for å vurdere om DHA-tilskudd i siste halvdel av svangerskapet kunne påvirke nettopp depresjon hos mor og kognitive evner hos barnet.

Les også: Hva slags fett?

Pille mot dumhet

Emily Oken er førsteamanuensis i medisin ved Harvard Medical School og har skrevet en redaksjonell leder om studien i tidsskriftet. Han skriver at det ikke er så enkelt å oppmuntre gravide til å spise mer fisk. Å kommunisere både risiko og fordeler ved å spise fisk har vist seg å være utfordrende, noe som resulterer i forvirring og liten vilje til å spise fisk. Dermed bruker mange kvinner i stedet kosttilskudd - med mindre miljøgifter og høye doser av de gode fettsyrene.

Han skriver også at de nye resultatene viser det motsatte enn hva tidligere observasjonsstudier har vist om fordeler ved inntak av fiskeolje.

Men ikke alle eksperter ble overrasket over funnene:

- Jeg tror mange har vært skeptisk til at noe så enkelt som å ta tran kan være med på å bedre den nevrologiske utviklingen, sier William Barth jr ved Massachusetts General Hospital til New York Times, og understreker at mange ønsker at det skal være så enkelt at en pille kan gjøre barna våre smartere.

Til tross for resultatene: Forskerne er enige om at DHA, naturlig overført til et foster gjennom morkaken i siste halvdel av svangerskapet, er viktig for hjernens utvikling. Flere studier indikerer at babyer født for tidlig, får for lite DHA. Andre studier har funnet at premature babyer som fikk tilskudd med DHA etter fødsel, viser bedre kognitiv ytelse eller visuell koordinering enn babyer som ikke fikk DHA.

Forskerne i den nye studien referer blant annet til en liten norsk studie fra Oslo universitetssykehus. Den viser at tilskudd av tran til gravide og ammende kvinner har en direkte positiv effekt på barnas intelligens ved 4-års alder.

Men den nye studien fant likevel ingen kognitiv forskjell på barna ved 18 måneders alder med mødre som fikk kosttilskudd, sammenlignet med barn av mødre som fikk placebo.

De fleste får nok

Maria Makrides ved Universitetet i Adelaide i Australia har ledet studien. Hun mener fullbårne babyer får nok DHA i livmoren og at det ikke gir noen ekstra gevinst å få mer.

Likevel sier flere eksperter ifølge NY Times at de vil fortsette å oppmuntre gravide til å ta DHA i svangerskapet, spesielt siden det er trygt og tilsynelatende har få negative sider.

Samtidig konkluderer forskerne bak den nylig publiserte studien i JAMA med at rådet om å øke DHA-inntaket under svangerskapet blir gjort uten at det finnes gode randomiserte, kontrollerte studier som viser effekt.

Men på samme måte som andre studier antyder også denne studien at DHA-tilskudd i svangerskapet reduserer sannsynligheten for prematur fødsel.

Les også: Kostråd til gravide

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Makrides M, Gibson R, et.al.. Effect of DHA Supplementation During Pregnancy on Maternal Depression and Neurodevelopment of Young Children. JAMA 2010; 304: 1675-1683. Journal of the American Medical Association