Informasjon

Har barnet magesmerter?

Mange barn klager over magesmerte. Hva kan det være?

Det kan være mange grunner til at barn har vondt i magen. Og det er ikke sikkert dere klarer å finne årsaken til smertene. I de fleste tilfellene går smertene raskt over av seg selv.

Magesmerter er et av de vanligste symptomene barn opplever, og i denne artikkelen kan du lese om hva som kan gi magesmerter hos barn.

Tilbakevendende magesmerter

Hvis barnet får magesmerter tre eller flere ganger i løpet av en periode på tre måneder, blir det kalt tilbakevendende (residiverende på fagspråket) magesmerter.

Denne diagnosen forutsetter at man har utelukket at barnet har en kroppslig (organisk) sykdom.

Vi regner at 10 prosent av barn fra 5-årsalderen og 10-25 prosent av skolebarn plages med tilbakevendende magesmerter. Jenter opplever dette litt oftere enn gutter.

I vår artikkel om tilbakevendende magesmerter skriver artikkelforfatteren at en slik diagnose ikke skal oppfattes som at barnet er nervøst. Dette dreier seg om en tilstand med forstyrret funksjon i fordøyelseskanalen, og at barnet kanskje er ekstra følsomt for normale ubehag, som alle i perioder opplever fra magen. En alternativ og beskrivende betegnelse kan være "stressmagepine".

Les mer om tilbakevendene magesmerter og hva du bør gjøre her

Magesmerter kan også skyldes irritabel tarm. Periodevis har 10-15 prosent av befolkningen symptomer på irritabel tarm, og tilstanden debuterer ofte i barneårene eller i ung voksen alder.

Les mer om irritabel tarm her

Luft i magen

Visste du at alle slipper ut tarmgass 10 ganger eller mer i løpet av en dag? I tillegg til at det kan være litt flaut med tarmgass som lukter, kan også luft som du ikke kan slippe ut, forårsake intense, kortvarige magesmerter.

Symptomer og tegn på mye gass i tarmen består i:

  • Luftavgang. Frivillig eller ufrivillig luftavgang, enten som raping eller som flatus.
  • Smerter. Skarpe, trykkende smerter eller kramper i magen. Disse smertene kan opptre hvor som helst i magen og de kan raskt endre lokalisasjon. Du kan også oppleve press i magen. Noen ganger kan smerten bli så intens at det føles som om noe er alvorlig galt. Når luftsmerter oppstår i øvre, venstre del av bukhulen, kan de mistolkes som å komme fra hjertet. Når smerten forekommer på høyre side, kan den mistolkes som å skyldes galleveissykdom eller blindtarmbetennelse.
  • Oppblåsthet. Magen eser ut. Du må kanskje løsne på buksespennen i løpet av dagen.

Les mer om luftsmerter i magen her

Laktoseintoleranse – melkesukkerintoleranse

Laktoseintoleranse debuterer sjelden før 2-3 års alderen. Har du laktoseintoleranse, betyr det nedsatt toleranse for melkesukker (laktose) på grunn av for små små mengder av enzymet laktase i tynntarmens slimhinner.

Les også: Å leve med laktoseintoleranse

Ved laktoseintoleranse vil terskelen for hvor mye melk og melkeprodukter man kan innta, variere fra person til person. Litt melk kan gjerne gå greit, for eksempel en yoghurt daglig. Blir det for mye melkeprodukter, fører dette til ufarlige, men ubehagelige symptomer som hyppig og tynn avføring, magesmerter og luft i magen.

Typiske symptomer er rumling i magen, oppblåsthet, luft og vandig diaré. Symptomene opptrer på litt forskjellig tid etter melkeinntak - fra 15 minutter til 6 timer, noe som kan føre til at melken ikke alltid mistenkes som årsak.

Les mer i vår artikkel om laktoseintoleranse – melkesukkerintoleranse

Kan det være cøliaki?

Glutenintoleranse (cøliaki) skyldes en allergisk reaksjon mot stoffet gluten, et stoff som finnes i mange melsorter. Cøliaki er en tilstand der tarmtottene i tynntarmen ødelegges på grunn av betennelse. En allergisk reaksjon mot stoffet gluten, får kroppens immunforsvar til å angripe og ødelegge tarmtottene.

Typiske symptomer ved cøliaki er løse og hyppige avføringer, magesmerter, vekttap og slapphet, men i noen tilfeller viser mageplagene seg som forstoppelse.

Barn som lider av cøliaki, kan vise redusert vekst og være sure og grinete. Tilstanden kan også gi vage og lite uttalte symptomer. Voksne har ofte plager i mange år før diagnosen stilles.

Ifølge forskere ved amerikanske Mayo Clinic, er cøliaki fire ganger vanligere i dag enn for 50 år siden.

Les mer om dette i artikkelen Vanligere med cøliaki nå enn tidligere

Så mange som en av 100 kan ha sykdommen, men langt fra alle vet det selv. NHI.no skrev nylig om en studie som viser at en av 100 hvite amerikanere har cøliaki, men at de fleste ikke er klar over at de lider av glutenintoleranse.

Les mer om denne studien her