Nyhetsartikkel

Helsesista: Slik snakker du med ungdom som sliter

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik kjenner norske ungdommer bedre enn de fleste. Her gir hun råd om hvordan voksne kan snakke med ungdom som har det tøft.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Alle ungdommer går gjennom kjipe perioder. Det er helt normalt at man ikke har det bra hele tiden. Hormonene gjør at man kan være glad den ene dagen, og føle seg dårlig neste dag.

Men for mange kan de tunge periodene vedvare - da trenger de noen som ser dem, sier Tale Maria Krohn Engvik til NHI.no. Bedre kjent som Helsesista - helsesøsteren som når 40 000 barn og unge gjennom Snapchat hver dag. 

Hun har fått både Redd Barnas rettighetspris og Kommunikasjonsforeningens Åpenhetspris i 2017.

NHI.no har spurt Krohn Engvik: Hvordan kan du være til hjelp for ungdom som har det tøft, som er deprimerte og føler seg ensomme? Her er Helsesistas råd:

1. Kom i prat

- Det viktigste er kanskje at ungdommene blir tatt på alvor med hvordan de har det. Du må vise interesse, vise at du bryr deg og stille åpne spørsmål. Og så tåle at det ikke kommer et svar med en gang, sier hun.

- For å komme i prat, kan det være greit å gjøre noe sammen. Ta en kjøretur, eller gå en tur. Kanskje kan du starte samtalen sånn: Jeg ser at du sitter mye alene på rommet ditt. Og jeg vet ikke helt hvordan du har det akkurat nå.

Neste side