Nyhetsartikkel

Hjernen og videospillavhengighet

Hos personer som lider av videospillavhengighet, er hjernen koblet annerledes enn hos de som ikke er avhengig av slike spill.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble forhåndspublisert på nett i Addiction Biology i desember 20151. Langvarig spilling av nettbaserte videospill kan ha flere komplekse virkninger på hjernens utvikling og våre kognitive evner - både negative og positive. Det finnes i dag ingen faglig enighet om effekten slike spill har på hjernens utvikling eller på psykiske lidelser.

Les også: Dataspillavhengighet

fMRI

I denne studien har forfatterne sammenlignet to grupper. En med 78 sør-koreanske gutter som hadde fått konstatert "internet gaming disorder", og en med 73 ungdommer i en kontrollgruppe som ikke hadde denne tilstanden. Kontrollgruppen inkluderte undergrupper uten andre psykiske sykdommer, undergrupper med stor depresjon og undergrupper med ADHD. Guttene var i alderen 10-19 år. De gjennomgikk fMRI i hvile. fMRI - functional Magnetic Resonance Imaging, er en "funksjons-MR", en type MR-undersøkelse som brukes til å kartlegge ulike hjerneområder og aktiviteten i disse områdene.

Les også: PET og fMRI - fremskritt i diagnostikken av hjernesykdommer

Fanger opp viktige hendelser

Forskerne ønsket å se hvilke deler av hjernen som ble aktivert samtidig - en undersøkelse som viser grad av samfunksjon, nettverksfunksjon, mellom disse områdene. Funnene fra analysen viser at gutter med videospillavhengighet hadde sterkere samfunksjon mellom bestemte deler av hjernen. Noen av disse kan føre til mangel på konsentrasjon og dårlig impulskontroll, mens andre kan hjelpe spillere å reagere på ny informasjon. Blant fordelene er forsterket koordinasjon mellom de nettverkene i hjernen som behandler syn og lyd, og en annen som fokuserer oppmerksomheten rundt viktige hendelser. I et spill kan slike egenskaper føre til at spilleren reagerer raskere på en motstander som går til angrep. I dagliglivet kan dette bidra til at man lettere fanger opp viktige hendelser, og det kan føre til mere effektive tankeprosesser.

Les også intervju med videospillavhengige Petter: Bedre enn virkeligheten

Effekt eller årsak?

Forfatterne skriver videre at kronisk avhengighet av videospilling er forbundet med ulikheter i sammenkoblinger i hjernen - noe som også observeres hos mennesker med schizofreni, Down syndrom og autisme.

Les også: Gutter med autisme spiller mer dataspill

Det er ikke fastslått om dette er en årsak til spillavhengigheten, eller om det er et resultat av mye spilling. Disse funnene kan representere en treningseffekt av langvarig spilling. Funnene antyder en risiko eller disposisjon hos spillere for at normale sammenkoblinger av store og viktige funksjoner i hjernen ikke fungerer som de skal, eventuelt at de overtar oppgaver som skulle vært utført av andre deler av hjernen, noe som kan relateres til psykisk sykdom, skriver forfatterne.

Kilder

Referanser

  1. Hyun Han D, Mi Kim S, Bae S, Renshaw PF, Anderson JS. Brain connectivity and psychiatric comorbidity in adolescents with Internet gaming disorder. Addiction Biology 2015. onlinelibrary.wiley.com
  2. Study: Compulsive Video Game Players’ Brains Wired Differently: CBS Philly philadelphia.cbslocal.com