Intervju

Hodepine hos barn: - Mange barn med migrene blir oversett

Mange barn som lider av migrene, blir ikke tatt på alvor - verken av foreldre, lærere eller fastlegen. - Barn som har migrene og ikke får behandling, kan i verste fall utvikle kronisk migrene - som innebærer mer enn 15 hodepinedager i måneden, sier allmennlege og hodepineekspert Tine Poole.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Foreningen for kroniske smerter og Hodepine Norge står bak 12 informasjonsvideoer om migrene hos barn. I filmene deltar tre barn og deres familier, samt Tine Poole, som er allmennlege og har spesialisert seg på utredning og behandling av migrene og hodepine hos barn og ungdom.

I disse videoene kan du lære mer om hva hodepine og migrene hos barn er, hvordan det påvirker barns hverdag, og hvordan det kan behandles på best mulig måte.

Videoene finner du her.

- Ideen kom etter at en ung migrenepasient fikk beskjed om å gå på gangen fordi han ikke fulgte med i skoletimen, sier Poole, før hun utdyper:

- Mange barn og unge med hodepine blir ikke tatt på alvor av foreldrene. Når de går i flere år med ubehandlet migrene, kan migrenen bli kronisk. Det vil si at de har hodepine minst 15 dager hver måned. Dette skjer selv om barn med migrene ofte har foreldre som selv har migrene. Selv var jeg nesten ferdig utdannet lege før jeg forsto at plagene jeg hadde, var migrene. Dette til tross for at begge mine foreldre hadde sykdommen. Det var ikke fordi jeg hadde slemme foreldre, men fordi min migrene var annerledes enn deres migrene. Flere barn bør utredes for sine hodepineplager. De bør ihvertfall få klarhet i hvilken hodepine de har, sier Poole.

Diagnosen migrene blir hos barn oftest stilt av allmennlege eller barnelege, ettersom nevrologiske avdelinger har 18-års grense for sine pasienter.

Barns symptomer kan være annerledes

- Hva er typiske forskjeller på migrene hos barn og migrene hos voksne?

- En typisk forskjell er tidsperspektivet. Hos voksne er anfallene mer langvarige, de kan vare fra fire timer til tre døgn. Hos barn kan et anfall vare i bare to til tre timer. Hos noen barn hjelper det med søvn, de kan være bra igjen når de våkner. Barn har heller ikke det samme ordforrådet som voksne. De kan ikke si at de har ensidig, pulserende hodepine som blir verre etter fysisk aktivitet. Som barn sa jeg at jeg hadde vondt i halsen. Foreldrene mine tok meg med til legen, som så i halsen min. Der var det ingenting galt. Da var jeg kvalm, men for meg satt følelsen i halsen. Jeg husker også at jeg som barn hadde mye ubehag knyttet til lys, for eksempel når vi kjørte bil om kveldene og møtte lys fra møtende biler. Det var så ekkelt. Til slutt tok foreldrene mine meg med til øyelege. Øyelegen sa at jeg hadde eksepsjonelt godt syn. Kanskje det var noen i klassen min som hadde briller, og jeg hadde lyst på briller av den grunn, mente øyelegen. Jeg har blitt ertet resten av livet for det med brillene. Det er først i de senere årene jeg har forstått at de plagene kom av migrenen, sier Poole.

Neste side