Nyhetsartikkel

Holdes barnet utenfor gjengen?

Uskrevne regler, inkludering eller nådeløs utestengelse. Klikkene på skolen oppstår enten man vil eller ikke. Her er noen råd om hvordan du kan hjelpe barn som enten holdes utenfor eller som selv stenger andre ute.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Gjenger eller klikker på skolen er vanlig. De uskrevne reglene kan være mange, og man kan være innenfor den ene dagen og utenfor dagen etter. Det kan være frustrerende og sårende for barnet som plutselig blir stengt ute fra klikken uten at hun eller han helt vet hva som skjedde.

Denne artikkelen er basert på informasjon fra amerikanske KidsHealth, som har omtalt fenomenet og gir noen råd om hvordan foreldre kan hjelpe til i vanskelige situasjoner.

Artikkelforfatter er barne- og ungdomspsykolog D'Arcy Lyness, som skriver at klikker ofte er på sitt mest intense i ungdomsskolen, men utfordringene med klikkene kan starte så tidlig som i 4. og 5. klassetrinn. Det er stor sannsynlighet for at barnet ditt enten kommer til å være med i eller bli stengt ute fra en klikk i løpet av skoletiden. Det går ikke an å skåne barna fra å bli utsatt for de nådeløse reglene som finnes i en slik klikk. Men du kan hjelpe til med å opprettholde selvtillit og selvrespekt mens forhandlingen i klikken pågår og lære barnet hva ekte vennskap er.

Les også: Skjult mobbing

Hva er en klikk?

Vennskap er en viktig del av barns utvikling og en forberedelse til gjensidige, tillitsfulle relasjoner vi håper de vil etablere som voksne.

KidsHealth skiller mellom vennegrupper og klikker: Vennskap vokser ut av felles interesser: idrett, aktiviteter, ulike kurs, nabolag eller familieforbindelser. I grupper av venner står medlemmer fritt til å sosialisere og være sammen med andre utenfor gruppen uten å bekymre seg for å bli utestengt. Vennene kan ikke gjøre alt sammen - og det er OK.

Men i klikken er det annerledes: noen ganger dannes klikken rundt felles interesser, men den sosiale dynamikken skiller seg fra vennegjengen. Klikken er vanligvis kontrollert av lederne som bestemmer hvem som er "inne" og hvem som er "ute". Barna i klikken gjør det meste sammen. Har man har en venn som ikke er med i klikken, kan dette føre til avvisning eller latterliggjøring. Medlemmene av klikken følger vanligvis lederens regler: hvilke klær man skal bruke eller hvilke aktiviteter man er med på. I klikken er det som regel mange regler – underforståtte eller tydelige - og et stort press for å følge dem. Barna i klikken er ofte bekymret for dette – blir de utestengt hvis de gjør eller sier feil ting eller ikke kler seg på en bestemt måte?

Les også: Dette er mobbing

Neste side