Informasjon

Hvorfor hjemlengsel?

Det er ikke uvanlig å ha hjemlengsel. Nesten alle føler hjemlengsel fra tid til annen, men hva er det egentlig? Og hva hjelper?

Temaside om Korona

Å føle hjemlengsel, kan være å føle lengsel etter kjente ting som familie, venner, kjæledyr, huset eller nabolaget.

Kanskje handler det om noe så enkelt som å ikke ligge i sin egen seng, eller ikke få klatre i treet utenfor vinduet. Og det er ikke nødvendigvis bare barn som har hjemlengsel. Nesten alle kan kjenne på disse følelsene en gang i blant, også voksne. Tenåringer kan få hjemlengsel når de forlater hjemmet for første gang over lengre tid, som i ferien eller i forbindelse med en sommerjobb.

Les også: Barn og flytting

Tristhet og angst

Men hvorfor får vi disse følelsene? Ifølge amerikanske Kids Health, gir kjente omgivelser, mennesker og rutiner en følelse av trygghet og komfort. På et nytt sted, kan det være lett å kjenne på at dette mangler.

For noen er hjemlengsel en følelse av å være litt ensom, og det kan føre til både tristhet og angst. Andre kan få fysiske symptomer som magesmerter, hodepine eller mer alvorlig depresjon. Men ofte forsvinner hjemlengselen når omgivelsene blir mer kjent og man blir kjent med nye mennesker.

Det kan være viktig å merke seg, at om barn har vært utsatt for stress, som en skilsmisse eller et dødsfall i familien, kan hjemlengselen bli ekstra intens. Når man skal takle tap av noen kjære eller andre endringer i livet, kan man bli spesielt knyttet til det som er nært og trygt.

Les også: Bøker om barn og sorg

Tips for å takle

Hjemlengselen er vanligvis mild og varer ikke lenge. Og det går an å forebygge hjemlengselen med noen grep:

Ta en prøvetur. Før barnet skal på sommertur, for eksempel på ferie til onkel og tante langt borte, ta en prøveovernatting hos venner som bor like ved. Dermed får barnet følelsen av hvordan det er å være på en ny plass. Dette er som å lære noen nytt, man blir flinkere for hver gang.

Ring hjem. En rask telefon for å høre pappas stemme, eller høre en historie fra søster. Kanskje kan dere avtale en tid for å ringe hjem, så har barnet noe å se fram til.

Gjør noe som er morsomt! Å ha det gøy virker forebyggende mot hjemlengsel. Da bruker man mindre tid på å tenke på mennesker og ting man savner.

Snakk med en voksen. Det er normalt å savne hjemmet og familien. Men hvis barnet har problemer med å spise og sove, eller ikke er interessert i å gjøre noen ting, bør barnet snakke med en voksen som kan hjelpe til gjennom den tøffe tiden. Nesten alle har følt hjemlengsel en eller annen gang. Og husk at hjemlengsel også har en positiv side. Det betyr at du har familie og venner og et sted du vil tilbake til.

Skriv en dagbok. Å sette ord på følelsene sine kan være med på å hjelpe til med å forstå dem. Kanskje det å skrive også vil hjelpe deg med å forstå hva du virkelig savner, enten det er en katt eller lukten av vafler på lørdag formiddag.

Hold deg aktiv. Hvis du trekker deg unna, får du mer tid til å tenke på det som er trist. Kast deg med på aktiviteter, og før du vet ordet av det, er du for opptatt til å ha hjemlengsel.

Les også: Akutte magesmerter hos barn

Kilde: www.kidshealth.org