Nyhetsartikkel

Kan lære barn å spise frukt og grønt

Du kan lære barnet ditt å spise grønnsaker - hvis du starter tidlig.

Hopp til innhold

En studie publisert i PLOS One i juni viser at om man introduserer grønnsaker til barna tidlig og ofte, er sjansen for at de blir grønnsakspisere størst.

Over 400 britiske, franske og danske barn i alderen fire måneder til tre år deltok i undersøkelsen. De fikk artisjokkpurè ved ulike anledninger, og ble observert i hvor stor grad de aksepterte den nye grønnsaken.

Les også: Brokkoli - mer enn mat

Det ble også testet ut om barna likte maten bedre om den ble tilsatt søtstoff og ekstra næring i form av fett.

Barna ble randomisert til en av tre grupper: En gruppe fikk gjentatte måltider med ren artisjokkpuré. Den andre fikk artisjokkpuré med ekstra sødme, og den tredje fikk artisjokkpuré med ekstra næring.

Barna fikk tilbud om maten på bestemte tider av døgnet. Hovedanalysen handlet om det å tilby barna maten flere ganger var knyttet til hvor mye de spiste. I tillegg til om søtstoff og ekstra næring hadde innvirkning.

Les også: Klarer du fem om dagen?

Må bli vant til maten

Forskerne konkluderer med at de fleste barna, 40 prosent, spiste stadig mer av maten etterhvert som de ble vant til den.

Vel 20 prosent spiste opp det meste av det som ble tilbudt dem, mens 16 prosent spiste svært lite også etter det femte forsøket.

Alder var viktig for i hvor stor grad barna spiste den nye maten. De eldste barna var ikke like villige til å prøve det nye som de minste. Forskerne fant ut at det å tilsette søtstoff eller næringsstoffer til maten, ikke hadde noen innvirkning på hvor lysten barna var på den.

Forfatterne skriver at det er lurt til å starte tidlig, om man ønsker at barna skal spise grønnsaker. Og de må få tilbudet om slik mat ofte. Det viser seg at selv om barna ikke ser ut til å like grønnsakene med en gang, går det bedre etter ti forsøk.

Les også: Matglede og ernæring for livet

Marion Hetherington er en av forfatterne bak studien og jobber ved Institute of Psychological Sciences ved universitetet i Leeds. Hun sier til BBC Health at barn ofte blir kresen og skeptisk til mat i en viss alder.

- Barn under to år vil gjerne spise nye grønnsaker fordi de har en tendens til å være villige og åpne for nye opplevelser. Etter 24 måneder blir barn motvillige til å prøve nye ting og begynne å avvise mat, sier hun.

Les også: Sunn mat i handlekurven