Nyhetsartikkel

Krever bakovervendt sete til barn under fire år

Kun en tredjedel av norske barn i alderen 1 til 3 år er ifølge Trygg Trafikk tilfredsstillende sikret i barnestol i bil.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barn opp til fire år beskyttes best i en bakovervendt bilstol, og Trygg Trafikk ønsker nå at foreldre bør få bedre informasjon om hva som er sikrest for sine barn.

Elen Zickfeldt ved Trygg Trafikk sier til Pasienthåndboka at de ønsker et påbud om at barn under fire år bør sitte i bakovervendt bilstol.

- Vi ser også at produsentene utvikler seter beregnet for større barn, sier hun.

Les også: Forbrukerrådets test av barnestoler

Tungt hode

Under en kollisjon vil små barn som sitter forovervendt i bilstolen, bli kraftig kastet fram med hodet og kroppen. Husk at hodet til en ettåring utgjør 25 prosent av kroppstyngden, mens hodet til en voksen kun utgjør fem prosent.

Det er også verdt å merke seg at verken nakken eller ryggsøylen er ferdig utviklet før i femårsalderen. Dette øker risikoen for skader.

Ifølge Trygg Trafikk er fordelen med en bakovervendt bilstol at bevegelsesenergien fordeles over hele overkroppen under en kollisjon; fra baken opp til bakhodet. I en slik situasjon vil kroppen presses mot seteryggen, og vil dermed ikke kastes framover. I en nyhetsmelding fra Trygg Trafikk sier leder for skadeforebyggende arbeid i If, Jan Olav Nilssen, at det er alvorlig at bare 3 av 10 barn mellom 1 og 3 år er sikret på beste måte ved at barnet sitter med ryggen mot kjøreretningen.

- Det gir en utrolig stor sikkerhetsgevinst å la de minste barna sitter bakovervendt. Det er overraskende at ikke flere foreldre har tatt denne viktige informasjonen inn over seg, sier Nilssen.

Les også: Bilstol til barn – ulike vektklasser

Neste side