Nyhetsartikkel

La barn være mer ute i naturen - alene

Er du skeptisk til at barnet ditt drar alene ut for å fiske? Kanskje er det ikke så dumt å tillate nettopp det.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kan det være at barn som oppholder seg alene i naturen med fiskestanga ved et fiskevann i større grad enn andre knytter sterke bånd mellom seg selv og naturen?

Det hevder forskere bak en studie i The Journal of Environmental Education1.

Ved å tilbringe tid ute i naturen alene, mener de barn blir mer komfortable i naturen. Dette vil igjen bidra til økt fysisk og mental helse.

Ute alene er best

Studien er utført ved North Carolina State University. Forskerne bak studien understreker at også sosiale uteaktiviteter styrker barnets bånd med naturen. Men det å tilbringe tid alene, med for eksempel ei fiskestang, har best effekt. 

Resultatene av at barna tilbringer tid alene og knytter bånd med naturen, mener forskerne altså fører til bedre helse - både fysisk og psykisk. 

I denne studien har forskerne inkludert 1285 barn i alderen 9 til 12 år. 

Undersøkelsen forsøkte å identifisere hvilke typer aktiviteter som knytter barn til naturen. Forskerne definerte når barn liker å være ute og og når de føler seg komfortable der.

Forskerne spurte barna om deres opplevelser med friluftsliv. Dette kan være jakt, fiske, fotturer, camping og ulike idrettsaktiviteter. Forskerne spurte også om barnas følelser for naturen generelt. Deretter ble dataene analysert med mål om å finne ut hva og hvilke aktiviteter som gir barn en sterk tilknytning til naturen.

Observere naturen alene

Forskerne mener funnene viser at barn må få flere muligheter til å være alene ute i naturen. 

- Vi oppfordrer barna våre til å delta på sosial aktiviteter som idrett, speideren osv, men kanskje trenger barna flere muligheter for å etablere et forhold til naturen på egen hånd - der barna observerer naturen alene, sier Kathryn Stevenson i nyhetsmeldigen fra North Carolina State University2. Hun er en av forskerne bak studien.

Forskerne mener at barn som utfordres til å bruke naturen, trolig vil bruke mer tid ute på sikt. Noe som igjen vil kunne gi bedre helse og økt oppmerksomhet. I tillegg mener forskerne at å knytte bånd til naturen også er viktig for at barna skal involvere seg i miljøvern.  

Kilder

Referanser

  1. Szczytko R, Stevenson K, et.al.. How combinations of recreational activities predict connection to nature among youth. The Journal of Environmental Education 2020. doi:https://doi.org/10.1080/00958964.2020.1787313
  2. https://news.ncsu.edu/2020/08/to-bond-with-nature-kids-need-solitary-activities-outdoors/