Nyhetsartikkel

Motiver barna uten bestikkelser

Du kommer langt med ros og udelt oppmerksomhet.

Denne artikkelen er basert på en artikkel fra det amerikanske helsenettstedet WebMD1.

Din tid er best

 • Ikke gå i fella og gi barna et nytt spill, en app eller en ting i belønning. Gi dem heller litt av tiden din. Dra på sykkeltur, gå på ski sammen eller dra i svømmehallen. Barn ønsker å få oppmerksomheten din - særlig dersom de har søsken de må dele deg med. Ikke undervurder effekten av alenetid med deg!
 • Skryt av barnet ditt. Husk å fokusere mer på innsatsen enn på sluttresultatet. Hvis barnet ditt for eksempel har begynt med en ny idrett, skryt av hvor flink han eller hun er til å trene. Ikke fokuser på det å vinne eller å tape en kamp.
 • Kjøp billige skrittellere til hele familien og utfordre dere selv. Skriv opp antall daglige skritt på et ark på kjøleskapet. Ukens vinner trenger ingen premie - å bruke skrittelleren, samt litt vennligsinnet konkurranse, kan motivere barna dine til å holde seg aktive.

Vær en god rollemodell

 • Vær et godt forbilde. Vil du at barnet ditt skal spise mer grønnsaker og se mindre på TV? Da må du sørge for å gjøre det samme selv. 
 • Når du gir barnet beskjed om å gjøre noe, eller gir barnet korreks for noe han eller hun har gjort, sørg for å holde deg rolig og ikke hev stemmen. Barn kan lære hvordan de skal håndtere sine egne følelser ved å se på deg. Var klar og konsis. Si hva barnet må gjøre. Forklar hvorfor dette må gjøres. Forklar konsekvensen av å ikke gjøre det. Hold deg til avtalen, og gi ikke rom for forhandlinger.
 • Se på andre. Barn ser opp til andre mennesker. Bruk dette til å motivere dem til å være aktive. Se på profesjonelle idrettsutøvere sammen, se på fotballkamper, skirenn, svømmestevner, turnstevner, håndball - eller andre idretter barnet er opptatt av. Dette kan motivere dem mer enn noe du kan si.

Les også: Du er forbildet!

Ikke bruk mat

 • Ikke bruk mat som belønning. Bruker du godteri eller annen usunn mat som premiering, lærer du barnet å bruke mat til å håndtere følelser. Dette kan på sikt gi et uheldig forhold til mat. Å straffe barnet ved å ikke gi det bestemte søtsaker eller lignende ("du var ikke snill, så du får ingen dessert"), er heller ikke heldig.
 • Har du et matkresent barn? Utfordre barnet til å finne en grønnsak dere ikke har prøvd før. Deretter finner dere en oppskrift som dere kan bruke grønnsaken i. Har du eldre barn eller tenåringer, gi han et utvalg av sunne ingredienser, og la han bruke dette til å lage en middag. Dette kan inspirere til å prøve flere nye retter.

Les også: Matkresne småbarn

Del følelser

 • Vær aktive sammen og fortell barnet hvordan du føler deg når du er aktiv. Dette oppfordrer barnet til å legge merke til de samme følelsene selv, og gir en naturlig motivasjon til å holde seg i bevegelse.
 • Gi barnet valg. Istedenfor å beordre barna til å gjøre husarbeid, gir du dem valg. Spør om de vil gjøre det nå, eller om ti minutter. Spør om de vil gå ut med søpla, eller om de vil tømme oppvaskmaskinen. Barna krangler mer når de føler at de ikke har noe kontroll selv. Ved å gi dem litt av kontrollen, blir de mer motiverte. Å gi dem valg fra de er små, vil også lære dem å ta sunne avgjørelser senere i livet.

Kilder

Referanser

 1. How to Motivate Your Kids (Without Bribery!) - WebMD www.webmd.com