Informasjon

Når barn skjærer tenner

Tre av ti barn skjærer tenner mens de sover, men de fleste vokser det av seg.

Ifølge amerikanske Kids Health1 er det uvisst hvorfor barn gnisser eller skjærer tenner. I noen tilfeller kan årsaken være at tennene ikke er riktig justert i forhold til hverandre. Andre gjør det på grunn av smerte, som øreverk. Å gnisse tennene mot hverandre, kan være en måte å lindre smertene på.

Les også: Dette er tanngnissing

Men det finnes andre årsaker. Stress, som nervøs spenning eller sinne, kan også være en grunn til tanngnissing – også kalt bruxisme. Kanskje er barnet bekymret for morgendagen? Eller har det nylig vært rutineendringer i hverdagen? Kanskje har han eller hun har fått søsken, skiftet barnehage eller fått en ny lærer.

Det har også vist seg at barn med ADHD, sykdommer som cerebral parese eller barn som tar vise medisiner, lettere skjærer tenner enn andre.

Les også: Tannhelse hos barn

Oftest ufarlig

I de fleste tilfellene er det ufarlig at barn gnisser tenner om natta, men det kan hos enkelte føre til hodepine eller øreverk. Verst er det kanskje for andre familiemedlemmer som hører på.

Det kan også være lurt å være oppmerksom på at dette kan slite ned tannemaljen og i verste fall føre til kjeveproblemer. Hust at de fleste barn som skjærer tenner, er ikke klar over det selv. Det er ofte andre i familien som merker det.

Noen tegn å se etter er:

  • Skjærende lyder når barnet sover
  • Barnet klager på vondt i kjeven eller ansiktet om morgenen
  • Barnet har smerter når han eller hun tygger

Ta med barnet til tannlegen hvis du mener barnet skjærer tenner. Tannlegen kan undersøke emaljen og spraye luft og vann på tennene for å oppdage uvanlig følsomhet.

Forsvinner med alderen

Kids Health skriver at de fleste barna vokser dette av seg. Men i de tilfellene der barnet får smerter i ansikt og kjeve, kan tannlegen ordne med et beskyttende munnstykke.

Enten om årsaken til problemet er fysisk eller psykisk, kan barna være i stand til å kontrollere det ved å slappe av før sengetid - for eksempel ved å ta et varmt bad eller dusj, lytte til beroligende musikk eller lese en bok.

Ifølge WebMD kan du sørge for at barnets kosthold inneholder nok vann. Dehydrering kan være knyttet til at det skjærer tenner. Du kan også prøve massasje og strekkøvelser for å få musklene til å slappe av.

Tror du det er stress som er årsaken, spør hva som gjør barnet stresset eller redd og snakk ut om problemet. For eksempel kan en gutt som er bekymret for å være borte fra hjemmet før sin første overnattingstur, trenge forsikring om at mamma eller pappa vil være i nærheten hvis noe skjer.

Hvis problemet er mer komplisert, for eksempel at dere skal flytte til et nytt sted, diskuter barnets bekymringer og ta eventuelt kontakt med legen din.

Bruxisme blant barn går som regel over i barneårene. De fleste barna slutter når de mister melketennene. Men noen fortsetter i ungdomsårene. Er det stress som er årsaken, vil barnet fortsette til stresset letter.

Ifølge amerikanske Mayo Clinic har bruxisme en tendens til å forekomme i familier. Hvis du har bruxisme, kan andre i familien din også ha bruxisme eller en historie med dette. 

Kilder

Referanser

  1. https://kidshealth.org/en/parents/bruxism.html?ref=search
  2. https://www.webmd.com/oral-health/guide/teeth-grinding-bruxism