Nyhetsartikkel

Når barnet skal lære å lese

Bokstaver skal bli til ord, setninger og en hel historie.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid like enkelt.

For mange barn er det ikke lett å lære seg å lese. Noen har problemer med å koble bokstaver til lyder. Andre er ikke motiverte til å lære å lese. Her er noen råd til deg som vil hjelpe barn til å bli interessert i lesing og med å knekke lesekoden.

Rådene er hentet fra det nettbaserte amerikanske oppslagsverket Kids Health og skrevet av Laura L. Bailet ved Nemours Children's Clinic i USA.

Start med tegneserier

Selv om tegnerserier ikke er førstevalget ditt når du skal velge litteratur, kan de motivere barnet til å lese.

Ikke bry deg om teksten mangler substans. Tegneserier kan spille en viktig rolle når barn skal forstå at det gjemmer seg historier i teksten. Tegneserier kan også hjelpe til med å bygge opp et vokabular og vise at tekst kan være spennende. Når barnet har lært å lese ved hjelp av tegneserier, kan du introdusere annen litteratur.

Les om og om igjen

Mange barn vil gjerne lese de samme bøkene mange ganger. La de få lov til det.

Gjennom repetisjon, kan barna bli trygg på ordene og mestre teksten til slutt. De vil også forstå innholdet litt bedre for hver gang de leser den. Dette vil igjen gi en positiv erfaring som kan inspirere til å gi nye bøker en sjanse.

Les høyt for barnet

Når du leser høyt for barnet, vil det øke vokabularet, du viser at det er gøy å lese og du hjelper barnet til å koble lyd til bokstavene på arket.

Å lese høyt vil også være en kosestund for dere begge, og dette trenger du ikke slutte med når barnet blir eldre. Barn liker å høre den voksnes stemme og nyter den oppmerksomheten høytlesing gir i mange år.

Finn lesestunder

Gi barnet mulighet til å lese og skrive hver dag. Vær kreativ! Skriv beskjeder og legg dem på puten, i matboksen eller i lomma på jakken. Be venner og familie om å sende postkort og brev.

Skriv ord med magnetiske bokstaver på kjøleskapet. Er dere på biltur, kan dere leke ordleker som styrker språkferdighetene. Å lese skilt på veien eller på andre steder er også morsomt.

Også på venterommet hos legen, i en kø eller på toget, gir muligheter til å lese. Ha bøker og blader i bilen eller i veska. Selv om dere ikke kan lese ferdig boka, kan dere lese noen få sider og snakke om bildene. Oppfordre eldre barn til å ta med favorittboka når dere er ute på tur.

Andre lesestunder kan være:

  • Om morgenen, før frokost eller før barnet kler på seg.
  • Etter middagen, når barnet hviler.
  • I badekaret, med plastikkbøker eller bøker som tåler vann.
  • Før barnet sovner om kvelden.

Be om høytlesning

Når du selv må få unna arbeid i huset, kan du oppfordre til at barnet leser. Spør om barnet kan lese høyt fra favorittboka mens du vasker opp. Yngre barn kan fortelle om bilder i favorittboka si.

Men kanskje er den viktigste motivasjonsfaktoren at du leser selv. Barn som ser at foreldrene leser, vil gjerne følge etter og bli ivrige lesere selv.