Nyhetsartikkel

Nærsynt av nettbrett

Antall barn og unge som er nærsynt, øker. Og nettbrett og mobiltelefoner får skylda. - Vær ute i naturen og gi øynene variasjon, råder øyelege Bettina Kinge.

Hvordan vil timene med nettbrett, spillkonsoller og mobiltelefoner påvirke øynene til barn og unge?

Det er ikke gjort mye forskning på hvordan skjermen påvirker synet vårt, men ifølge BBC Health er det stor oppmerksomhet rundt temaet i ulike forskningsmiljøer. Antall mennesker som er nærsynte, øker.

Nærsynthet - en epidemi

Nærsynthet vil si at bildet som man ser, blir skarpt og tydelig på nært hold, men det blir uklart og dårlig på lengre avstand.

Les vår pasientinformasjons om nærsynthet her

Mye nærarbeid, som lesing, kan utløse utvikling av denne brytningsfeilen hos disponerte personer.

Chris Hammond, professor i oftalmologi ved King's College London sier til BBC at nærsynthet er blitt nærmest en epidemi i Øst-Asia, Singapore, Taiwan, Sør-Korea, hvor nærmere 90 prosent av 18-åringene er nærsynte.

- I Europa kan opptil 50 prosent av unge mennesker midt i 20-årene bli nærsynte. Antallet har gradvis økt fra tusenårsskiftet, sier han.

I Norge

Øyelege Bettina Kinge har forsket på nærsynhet. I forbindelse med sitt doktorgradsarbeid om temaet undersøkte hun studenter, og hvor mange som utviklet nærsynthet i løpet av studietiden. Forekomsten av nærsynhet økte fra 48 til 65 prosent i løpet av tre år. 

- Om forekomsten av nærsynthet har økt i Norge de siste årene, det vet vi ikke. Men man kan jo spekulere, og vi vet at nærsynhet øker med økende utdanning og med mer nærarbeid. Vi er en lesende befolkning med mye bruk av nettbrett og mobil, sier Kinge til NHI.no.

- Vi kan derfor anta at det også øker i Norge, sier hun, og forteller at det i Asia har vært en eksplosiv økning i nærsynhet med krevende utdanninger og mye nært arbeid.

Råd til forebygging

Kinge forteller at fagmiljøet lenge har diskutert hva som er årsaken til nærsynhet, og det dukker opp ulike teorier.

- Helt sikker på svaret er vi ikke. Det er en genetisk komponent og miljøpåvirkning, men hele bildet kjenner vi ikke til. Men at mye nærarbeid øker risikoen, vet vi, sier hun.

Hun råder foreldre til påvirke barna til å variere bruken av øynene: Å være ute og holde på med uteaktivitet skaper variasjon for øyet, mens det å sitte inne med et nettbrett skaper en konstant avstand for øyet. Ute er det ulik avstand til fokus - man ser på ting som er lengre unna.

Kinge forteller at noen studier tyder på at utendørslys kan være gunstig i seg selv.
- Men dette trenger vi flere studier for å bekrefte, mener hun.

Mangel på sollys

Annegret Dahlmann-Noor er øyelege ved Moorfields Eye Hospital i London og trekker også fram mangel på naturlig lys som en årsak til økningen av nærsynthet.

- Barn som bruker datamaskiner, smarttelefoner eller nettbrett er mindre ute og utsettes mindre for sollys. Det virker som dette øker risikoen for å utvikle nærsynthet, sier hun til BBC.

Hammond mener også dette er forklaringen på det store antallet nærsynte i de østasiatiske landene:

De begynner på skolen i svært ung alder og bruker mye tid innendørs. Alt «nært» arbeid, som å leke med mobiler og nettbrett, kan øke risikoen for å gjøre barna nærsynte.

To timer utetid

Men å begrense tiden med nettbrettet og mobilen har vist seg å være mindre enkelt. Det beste å gjøre, sier ekspertene, er altså å få barn til å være så mye ute som mulig.

- Beskyttelse mot å utvikle nærsynthet er å bruke tid ute i forbindelse med sport og fritid, sier Hammond. Han mener barn bør være ute minst to timer daglig i snitt for å beskytte mot nærsynthet.

Kilder

Referanser

  1. http://www.bbc.com/news/health-42238691