Informasjon

Amming mot overvekt

Barn som blir ammet har mindre risiko for å bli overvektige i barndommen.

En studie som inkluderer 15 000 barn fra åtte forskjellige europeiske land viser at det er en sammenheng mellom fullamming og overvekt blant barn.

Forsker Monica Hunsberg fra Sahlgrenska akademin i Sverige sier til NHI.no at de har undersøkt overvekt hos barn fra to til ni år. Hun forteller at barna som ble ammet til de var seks måneder - på et tidspunkt de gjerne ble introdusert for vanlig mat - hadde mindre risiko for å bli overvektige senere i livet enn om de ikke var blitt ammet.

Å lære seg å regulere hvor mye de vil spise selv er en fordel, og Hunsberg mener dette er hovedårsaken til funnene. Men hun forteller at det også kan være andre potensielle forklaringer. Blant annet kan det være at brystmelken har en positiv effekt på fordøyelsen hos barnet og gir en positiv effekt på tynntarmen.

Studien konkluderer med at barn som fullammes i sine første fire til seks måneder, har 25 prosent mindre risiko for å bli overvektige enn barn som ikke ammes eller som delvis ammes.

Les også: Brystmelk eller morsmelkerstatning?

Foreldrepermisjon avgjør

Tidligere studier har også undersøkt sammenhengen mellom amming og overvekt, men resultatene har spriket. Hunsberg mener den nye studien har en fordel ved at de har tatt hensyn til en rekke faktorer som også kan påvirke overvekt, som fødselsvekt, sosioøkonomi, foreldrenes utdanning og foreldrenes nasjonalitet.

Les også: Tips for å holde familien sunn og aktiv

Hunsberg forteller at barn fra Ungarn, Sverige, Kypros, Italia, Spania, Estland, Belgia og Tyskland deltok i studien. Forskerne mener det er en sammenheng mellom hvor lenge barn ammes og hvilke ordninger det er for foreldrepermisjon i de ulike landene.

I Estland, Sverige, Ungarn og Tyskland er foreldrepermisjonen lengst av de åtte landene, og her ble 37 til 65 prosent av babyene fullammet til de var seks måneder. I Beliga er det maks fire måneder med foreldrepermisjon, og her ble 46 prosent av babyene ikke ammet i det hele tatt.

Les også: - Ta barn og overvekt på alvor

I en tidligere studie fra Folkehelseinstituttet og Rikshospitalet har forskere studert årsaker til at mødre slutter å fullamme før den anbefalte tiden. Studien bygger på tall fra Den norske mor og barn-undersøkelsen, hvor nær 30.000 mødre med barn deltok.

Studien viser at 99 prosent av nybakte mødre i Norge starter å amme, mens åtte av ti ammer fortsatt når babyen er seks måneder gammel. Når babyen er fire måneder, får 44 prosent kun morsmelk. Når barnet er blitt seks måneder, har tallet sunket til to prosent.

Les om hvorfor norske mødre slutter å fullamme

Flere barn sliter

Stadig flere barn blir overvektige, og ifølge en studie fra Bergen som ble publisert i 2010, er hvert femte barn i barneskolen overvektig.

Les mer om studien her

- Vi vet at en stor andel av de overvektige barna forblir overvektige som voksne, sa en av forskerne bak studien, Pétur Benedikt Júlíusson, til NHI.no.

Les også: Er barnet ditt overvektig?

Studien viste at det er de tyngste barna som er blitt tyngre siden 70-tallet. De lette barna har ikke endret vekt.

- Dette er et resultat av både genetikk og miljø, men vi vet at det er et klasseskille når det gjelder overvekt. Samfunnet vårt har endret seg på disse årene, det er lettere å ikke bevege seg og den usunne maten er mer tilgjengelig. Men det endrede samfunnet rammer ikke alle like hardt, sa Júlíusson.

Les også: Riktig kost for småbarn