Nyhetsartikkel

Babyer føler smerte likt som voksne

Føler babyer smerte på samme måte som voksne? Det er undersøkt i en ny studie gjennomført ved Oxford University.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie utført ved Oxford University har ved hjelp av hjerneskanning funnet ut at babyer opplever smerte omtrent som voksne.

Forskerne undersøkte 10 friske spedbarn som var mellom ett og seks dager gamle. I tillegg var 10 friske voksne i alderen 23-36 år inkludert i studien.

Les også: Dette er smerte

Under forsøkene ble babyene (ledsaget av foreldre og klinisk personale) plassert i en MR-skanner. Der sovnet de, og det ble tatt bilder av babyenes hjerne mens de ble "stukket" på undersiden av føttene med en spesiell tilbaketrekkingsstang. Dette var som å bli stukket av en blyant - mild nok til ikke å vekke dem opp. Bildene ble sammenlignet med tilsvarende bilder tatt av hjernene til voksne som ble utsatt for den samme smertestimulansen (men sterkere).

Forskerne fant ut at de områdene av hjernen som ble aktivert hos voksne som opplever smerte, også var aktive hos babyer. Skanningen viste at babyers hjerner reagerte på samme måte som hos voksne - men de voksne deltagerne ble utsatt for smerte som var fire ganger så sterk. Funnene tyder altså på at babyer har en mye lavere smerteterskel enn voksne.

Lite kunnskap

barneføtter i sand

Forskerne skriver at man vet relativt lite om spedbarns smerte. Mens smerte hos voksne er godt beskrevet, er strukturer i hjernen som involverer spedbarn fullstendig ukjent, noe som betyr at man ikke kan gjøre noen slutninger rundt den nyfødtes smerteopplevelse.

- Man har ikke trodd det var mulig å studere smerter i babyer ved å bruke MR, siden det er vanskelig å holde en baby helt i ro i skanneren, sier Rebeccah Slater fra Oxford University i en nyhetsmelding fra universitetet. Hun er hovedforfatter av rapporten.

- Men med babyer som er mindre enn en uke gammel, var det enklere enn eldre babyer. Foreldrene klarte å få dem til å sovne inne i skanneren slik at vi kunne studere smerte hos barnet ved hjelp av MR, sier hun.

Les også: Du kan lindre barnets smerter

Smertelindring

Slater sier i nyhetsmeldingen at babyer selvsagt ikke kan fortelle om deres opplevelse av smerte, og det er vanskelig å antyde smerter fra visuelle observasjoner.

Noen har hevdet at babyers hjerner ikke er utviklet nok for virkelig å "føle" smerte, og at noen av reaksjonene bare er en refleks.

- Vår studie gir det første bevis på at dette ikke er tilfelle. Det er mulig å se at smerten "skjer" inni hjernen, og det ligner mye på smerte hos voksne.

Hun sier at tusenvis av barn over hele Storbritannia gjennomgår smertefulle prosedyrer hver dag, men det er ofte ingen lokale retningslinjer.

- Vi må tenke at hvis vi vil gi smertelindring til en ungdom ved en viss behandling, bør vi tenke på å gi smertelindring til et spedbarn under en tilsvarende prosedyre, sier hun.

Les også: Kvinner og menn reagerer ulikt på smerte

Kilder

Referanser

  1. Goksan S, Hartley C, et.al. fMRI reveals neural activity overlap between adult and infant pain. eLife 2015.
  2. www.ox.ac.uk