Informasjon

Bleieutslett

Bleieutslett er en betennelse i huden i bleieregionen. Slik betennelse er som regel en reaksjon på kontakt med irriterende stoffer. Det kan også oppstå en infeksjon i den irriterte huden.

Hva er bleieutslett?

Bleiedermatitt forekommer først og fremst hos bleiebarn, men tilstanden kan også inntreffe hos voksne personer som må bruke bleier.

Røde, flekkvise forandringer med glatt, blank overflate er typiske symptomer på denne tilstanden. Senere kan det bli sår. Vanlig utslett som skyldes bleiebruken, er mest synlig der huden er i kontakt med bleien. Dersom utslettet brer seg inn i hudfoldene i tillegg, er dette vanligvis et tegn på at utslettet har blitt betent. Sopp (gjærsoppen candida albicans) eller bakterier kan gi slik betennelse.

Halvparten av alle spedbarn får i perioder problemer med huden i bleieregionen, og hos 5 prosent ser man uttalt betennelse i huden. Noen av disse barna har sannsynligvis medfødt anlegg for eksem.

20-30 prosent av pleiepasienter med urinlekkasje får også hudirritasjon.

Årsaker til bleieeksem

Bleieeksem med sopp.Her er det lite utslett på områder som er i kontakt med bleien.
Bleieeksem med sopp.Her er det lite utslett på områder som er i kontakt med bleien.

Personer som bruker bleier, har et stort behov for rengjøring, noe som kan føre til et overdrevent forbruk av såpe. Ved bruk av tette bleier vil bakterier spalte urinstoff til ammoniakk. Dette fører til høy pH og resulterer i at hudens ytterlag oppløses. Har man konstant fuktig eller våt hud, går den lettere i oppløsning, og medfører økt fare for soppinfeksjon. Soppen Candida finnes i avføringen hos en tredel av alle spedbarn.

Flere forhold kan øke risikoen for bleiedermatitt:

  • Hyppige, løse avføringer.
  • Utilstrekkelig vask av seteregionen.
  • Vedvarende fuktighet under tette bleier.
  • Underliggende hudlidelse som psoriasis eller eksem.
  • Studier har ikke vist forskjell på bruk av tøybleier og vanlige bleier.

Behandling av bleieeksem

Når bruk av bleie er nødvendig, må bleiene skiftes ofte slik at huden holdes tørr, og avføring må fjernes med en gang.

Basisk såpe (høy pH) bør unngås. Der rengjøring med vann ikke er tilstrekkelig, bør man bruke syntetisk eller oljeholdig vaskemiddel. Etter rengjøring, dekkes huden med vannavstøtende salve/ barrierekrem, eventuelt med sinksalve. Sink hemmer produksjonen av ammoniakk og fremmer sårtilheling i tillegg til at salven har en barrierefunksjon.

Medikamentell behandling:

  • Betennelse kan dempes med svak kortisonsalve, eventuelt tilsatt antiseptisk middel som dreper både bakterier og sopp. Slik salve må ikke benyttes mer enn én uke om gangen. Det er viktig at man benytter de mildeste variantene av slik salve.
  • Væskende, infisert betennelse kan i starten behandles med pensling med krystallfiolett (soppdrepende), eller desinfiserende kaliumpermanganatbad (dreper bakterier, men virker også uttørrende).
  • Kompliserende soppinfeksjon skal behandles med salve (klotrimazol eks. Canesten®), ikke tabletter.

Vil du vite mer?